3 Mart 2009 Salı

Gökyüzün Ne Kadar Karanlık?

UzayveAstronomi.com yepyeni bir projeyi daha hayata geçiriyor : "Gökyüzün Ne Kadar Karanlık?"

Günümüzde gökyüzü gözlemleri yapan herkesin ortak derdidir ışık kirliliği. Özellikle şehirlerde had safhaya ulaşan yanlış aydınlatma, gösteriş için spot ışıkların kullanılması gibi nedenler artık yıldızların ışığını görmemizi engeller oldu. Eski devirlerde gökyüzüne bakıp şiirlere, hikayelere ilham alınırken, şimdi ise belli belirsiz bir kaç yıldızın süs gibi asılı durduğu ve dikkatle bakılmasa fark edilmeyecek bir görüntü var gökyüzünde.

Işık kirliği hem enerji israfı hem de gökyüzünün o muhteşem görüntüsünün kaybı anlamına geliyor. Bu konuda yurtdışında bir çok somut projeler üretiliyor ve çoğu yerde yanlış uygulamalara müdehale ediliyor. Ülkemizde ise daha sorunun saptama sürecini aşabilmiş değiliz.

İmir Kalkancı'nın hazırladığı proje ile hepimiz sorunun boyutlarını görmek ve Türkiye'nin her köşesinde ışık kirliliğinin boyutunu saptamak üzere gözlemler yaparak ışık kirliliği çalışmalarına katkı sağlayabiliriz. Yapmanız gereken tek şey sitede belirtilen yönergeleri okuyarak gece dışarı çıkıp Avcı takım yıldızını gözlemek. Özellikle bu dönemlerde gece geç saatlere kadar gökyüzünde yükselen Avcı'yı gözlemek çok kolay. Çalışmaya katılmak için herhangi bir gözlem aletine ihtiyacınız yok, sadece gözleriniz yeter. Proje ile ilgili detayları aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.


Gökyüzünü gereksiz ışıklardan korumak için ilk adımlardan olan bu projenin herkese duyurulmasında bizlere yardım ederseniz çok seviniriz...

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki