Astronomi Eğitimi

2009 Dünya Astronomi Yılından beri çeşitli astronomi eğitimi projelerinin içinde aktif olarak yer alıyorum. İlk olarak Gökyüzü Gönüllüleri adlı gönüllü amatör astronomi ve astronomi eğitimi grubunun kuruculuğunu yaptım. Gönüllüler olarak çalışmalarımıza hala devam ediyoruz. Yine 2009'dan beri Türk Astronomi Derneği ve Sabancı Ünv.'nin katkılarıyla geliştirilen ve diğer katkı sağlayan kurumlarla gittikçe büyüyen astronomi öğretmenleri yetiştirme programı 'Galileo Öğretmen Eğitim Programlarına' birçok kez eğitimci olarak katıldım.. 2013'de de İTÜ Bilim Merkezi'nde üç günlük bir GalileoÖğretmen Eğitim Çalıştayını, İTÜ BM'den bilim eğitmeni Emel Yılmaz ile birlikte organize ettik. Yakın zamandan itibaren, Türk Astronomi Derneği üyesi olarak, 4-10 yaş arası çocuklara yönelik uluslararası Universe Awareness(UNAWE) astronomi eğitimi programını Türkiye'ye uyarlayıp, ülkemizde 'Evreni Anlayalım' projesi olarak uygulama çalışmalarının resmi yürütücülüğünü yapıyorum. Bu çalışmalara dair detayları aşağıda bulabilirsiniz.

GÖKYÜZÜ GÖNÜLLÜLERİ

Gökyüzü Gönüllüleri, 2009 Dünya Astronomi Yılı'nın heyecanını ve gökyüzünü 7'den 77'ye herkesle paylaşmak ve özellikle yıldızların ışığını çocukların "avucuna indirebilmek" amacıyla yola çıkmış gönüllü bir topluluktur. Amatör Astronomlardan oluşan topluluk teleskoplarını alıp şehirlerdeki parklara kurarak, çeşitli okullarda astronomi etkinlikleri yaparak, Galileo Öğretmen Eğitimi Programlarına ve Evreni Anlayalım projesine aktif destek vererek dört yıldır çalışmalarını tamemen gönüllük ilkesi ışığında devam ettiriyor.



Gökyüzü Gönüllüleri'nin tüm etkinliklerini paylaşacağımız internet sitesi şu anda yapım aşamasında... Yapılan etkinlikler hakkında yazdığım yazılara GökGünce'de "Gökyüzü Gönüllüleri" etiketi üzerinden erişebilirsiniz.
 
GALIEO ÖĞRETMENLERİ İLETİŞİM AĞI

Astronomi Eğitimi konusunda yaklaşık beş yıldır Galileo Öğretmenleri İletişim Ağı adındaki insiyatif 2009 Dünya Astronomi Yılı'ndan itibaren öğretmenlere ve öğrencilere astronomiyi ulaştırmak konusunda çeşitli çalışmalar yürütüyolar. Türkiye'de düzenelenen Galileo Öğretmen Eğitimi Programları'nda şu ana kadar 300'ün üzerinde öğretmen eğitim almış bulunuyor. 2009'daki başlangıcından günümüze aynı hızla devam eden projenin öğretmen eğitim programları ve Türkiye'nin her yerinde gerçekleştirdiği etkinlikler devam ediyor.



Galileo Öğretmenleri İletişim Ağı'nın internet sayfasından detaylı bilgilere ulaşabilir, siteye üye olarak yaptığınız astronomi etkinliklerini tüm topluluk ile paylaşabilirsiniz. Ayrıca sitenin "Kaynaklar" kısmındaki sesli ve görsel materyallere, geçmiş öğretmen eğitim programı videolarına erişebilirsiniz.

Galileo Öğretmenleri İletişim Ağı İnternet Sitesi

Galileo Ağı'ını sosyal medyadan takip etmek için Facebook sayfasını beğenebilir Twitter'dan(@galileogretmen) takip edebilirsiniz.

Galileo Öğretmenleri İletişim Ağı'nın aylık güncellemelerini içeren bültene abone olmak için aşağıdaki bağlantıdaki formu, mail adresinizi girerek doldurmanız yeterli!
Bültene abone olmak için tıklayınız.

Galileo Öğretmeni olarak diğer eğitimci arkadaşlarımızla İTÜ Bilim Merkezi'nde düzenlediğimiz Öğretmen Eğitim Programı'na dair etkinlik raporu için tıklayınız.

EVRENİ ANLAYALIM (UNAWE - UNIVERSE AWARENESS)

Evreni anlayalım (UNAWE), özellikle maddi imkanları kısıtlı bölgelerdeki 4-10 yaş arası çocuklara yönelik geliştirilen ve 2005 yılından beri sürdürülen astronomi eğitimi ve toplumu bilgilendirme programı olarak tanımlanıyor. Dünya Astronomi Birliği tarafından desteklenen programa, 2010 yılında Avrupa Birliği tarafından 2 milyon euro fon ayrıldı ve bu yılın sonundan itibaren de program kendi kaynakları ile yoluna devam edecek..


UNAWE’nin ardındaki temel fikre göre, 4-10 yaş arasındaki çocuklar, bundan sonraki tüm hayatlarını şekillendirecek kültürel dünyalarını, değer sistemlerini inşa etmeye başlarlar.  Astronomi tarafından kazandırılan özgün bakış açısı, örneğin Dünya’yı uzaydan ülkeler arasında sınırlar olmadan görmek gibi, çocukların kendi geleceklerini şekillendirmeleri için gerekli beceri  ve değerleri kazandırmada yardımcı olacaktır.

UNAWE dahilindeki aktivite programları ve eğitim materyalleri, özellikle maddi imkanları kısıtlı bölgelerde de kullanılabilecek şekilde tasarlanıyor; dolayısıyla bunların maliyetleri ya çok düşük ya da hiç olmuyor.  Astronomi ve onunla ilişkili bilimsel yöntem, daha çok uygulamalı, el-işi etkinliklerle öğretiliyor. Ayrıca, tüm programların uygulanan yerin kültürüne ve diline göre yerelleştirilmesi ısrarla teşvik ediliyor. Böylece çocukların anlatılan hikayelerdeki karakterler ve kültürel arkaplan ile özdeşleşme ve hayatın içinden verilen örneklere aşina olması hedefleniyor.

UNAWE programı, hedef kitlesi çocuklar olduğundan astronomi eğitimi için oldukça etkili bir araç. Programın köşetaşı projelerini Türkiye’de hayata geçirmek ve özellikle maddi imkanları kısıtlı bölgelere ulaşıp yaygınlaştırılması konusunda eğitimcilere ve gönüllülere önemli roller düşüyor. Gelişmeleri TAD ve Evreni Anlayalım internet siteslerinden paylaşmaya devam edeceğiz.

Evreni Anlayalım internet sitesi: www.evrenianlayalim.org

Evreni Anlayalım Facebook sayfası: www.facebook.com/evrenianlayalim

Evreni Anlayalım @ Twitter: www.twitter.com/evrenianlayalim

Evreni Anlayalım aylık bültenine abone olmak için: www.bit.ly/evrenianlayalimbulten

UNAWE'nin uluslararası internet sitesi: www.unawe.org

Türkiye'nin de temsil edildiği UNAWE'13 Toplantı ve Atölyesi Ekim 2013'de Almanya Heidelberg'de gerçekleştirildi. Toplantının günlük raporları için tıklayınız (1. yazı, 2.yazı ). Toplantı hakkında UNAWE'nin yayınladığı resmi haberi bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.



 
Evreni Anlayalım Projesinin tanıtımı ve Türkiye Astronomi Derneği adına katıldığım toplantının değerlendirmesini içeren yazı Gökyüzü Dergisi'nin Kasım 2013 sayısında yayınlandı. İlgili sayıya ulaşmak için tıklayınız.


0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki