2 Aralık 2009 Çarşamba

Yılbaşına Uzay Fotoğrafları ile Geri Sayım!

İki aya yakın bir süre geçmiş son yazımın üstünden.. En son yeni başladığım bölümüm hakkında birşeyler karalamışım ve öyle bırakmışım. Bir süredir bilgisayar sorunu yaşadığımdan dolayı tam anlamıyla "çevrimdışı" durumdaydım, yavaş yavaş geri dönmeye çalışıyorum. "İki aydır nerelerdeydim, neler yapıyordum" temalı nispeten sıkıcı bir yazı yerine muhteşem uzay fotoğrafları ile ilgili birkaç bağlantı paylaşmak istiyorum...

Boston Globe bir süredir yayınladığı "Big Picture" albümlerinde bu ay Hubble'ın muhteşem fotoğraflarını ağırlıyor...Noel'e geri sayım şeklinde her gün yeni bir fotoğrafın yayınlanacağı bölümü geri sayan bir takvim gibi düşünebilirsiniz. Noel sizin için pek birşey ifade etmeyebilir ama aynı şeyi fotoğraflar için söylemek mümkün olmasa gerek. Açılışı etkileyici bir görüntüsü olan gezegenimsi bulutsu NGC 2818 ve Samanyolu'nun merkezi fotoğraflarıyla yaptılar; devamını merakla bekliyoruz.

Bu harika görüntüde galaksimiz Samanyolu'nun merkez bölgesininin 300 ışık yılı genişliğindeki bölümü görülüyor. Görüntüde yeni oluşan dev kütleli yıldız bölgeleri ve merkezi çevreleyen yüksek sıcaklıklı iyonize gaz oluşumları görülüyor. Bu fotoğraflar Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarının elde ettikleri görüntüler birleştirilerek elde edilmiştir.. (Kaynak : HubbleSite)

Aynı düşünceyle Planetary Society blogunda yazılar yazan Emily Lakdawalla'da yılbaşına kadar blog üzerinden Güneş Sistemi ile ilgili ilginç ve etkileyici görüntüleri paylaşacağını duyurdu. Dün gönderdiği ilk fotoğrafta Satürn'ün dördüncü büyük uydusu Dione'nin Cassini uzay aracı tarafından elde edilmiş görüntüsünü ve ilgili birkaç bilgiyi paylaştı.

Cassini tarafından görüntülenen Satürn'ün uydusu Dione. Yüzeydeki parlak yol şeklindeki bölgelerin Pioneer görevindeki biliminsanları tarafından volkanik akıntılar olduğu düşünülmüştü fakat yakın zamandaki Cassini göreviyle bunların yakın zamanda oluşmuş parlak yarıklar olduğu tespit edildi. (Kaynak : Planetary Society)

İlginizi çektiyse her gün Planetary Society bloguna göz atmayı unutmayın!

2 yorum:

Ümit Fuat Özyar dedi ki...

Arif aramıza döndüğüne sevindim. Birimiz eksik oldu mu olmuyor. Birşeylerin tadı tuzu eksiliyor gibi. Örnekleme bir yana gerçekten sevindim. Hadi bakalım, kolları sıvama zamanı.

Arif dedi ki...

Ümit hocam bu sıcak karşılama için çok teşekkürler! :) Aynı hızla hatta daha da hızlı bir şekilde devam....

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki