14 Temmuz 2008 Pazartesi

"Plutoid" Ailesine Yeni Bir Üye

Uluslararası Astronomi Birliği'ndeki yetkililer Pluton konusunda uzun süredir uzlaşamaya dursun, üç yıl önce keşfedilen yeni bir cüce gezegenin isimlendirdiği haberi geldi. Yeni cüce gezegenimizin ismi "Makemake". Türkçe "meki-meki" diye okunuyor. Eski ismiyle 2005 FY9 ve ya 136472, Neptun'ün ötesinde bulunan üçüncü büyük gökcismi Makemake, Uluslararası Astronomi Birliği'nin yeni sınıflandırmasına göre Pluton ve Eris'in de bulunduğu "plutoid" kategorisinde olma özelliğini de taşıyor.

Makemake'nin hayali çizimi (Kaynak STSI)

Makemake 16,7 görünür parlaklığı ile şu anda Pluton'dan sonra Kuiper Kuşağında bulunan ikinci en parlak cisim. Büyük bir teleskop ile Brenices'in Saçları takım yıldızında gözlenebilir.

Spitzer Uzay teleskobunun yaptığı gözlemlerle gökcisminin atmosferinde metan bulunduğu tahmin ediliyor. Gözlem verileriyle cismin büyüklüğü tam olarak bilinemiyor, fakat eldeki verilerle karşılaştırılarak 1500km civarında çapa sahip olduğu düşünülüyor. Makemake'nin etrafında herhangi bir uydu gözlenmiş değil.

Plutoid Mike Brown, Chad Trujillo ve David Rainowitz tarafından 31 Mart 2005 yılında keşfedilmiş ve ilk olarak "Easterbunny" ismi takılmış. Ardından astronomi birliğine "Makemake" ismi önerilmiş ve kabul edilmiş. İsim, güney Pasifik adalarından biri olan Rapa Nui mitolojisinde yaratıcı ve bereket tanrısı olarak bilinen "Makemake"'den geliyor. İsim ile ilgili, kaşiflerden biri olan Mike Brown'ın blogundaki yazıları inceleyebilirsiniz.

Kaynak : UniverseToday

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki