4 Temmuz 2008 Cuma

SN 1006'dan görüntüler

Yukarıdaki fotoğrafta yaklaşık 1000 yıl önce patlaması gözlenmiş olan supernova SN 1006'nın bir kısmını görüyorsunuz. Bugün Bulutsu.org'da da yayınlanan bu ilginç fotoğraf aslında çok daha büyük bir görüntünün parçası. M.S. 1006 yılında beyaz cüce bir yıldızın patlaması ile etrafa yayılan gaz ve toz parçacıkları gökyüzünde 1960'lı yıllarda ilk radyo gözlemlerinde 30 açı dakikası kadar, yani dolunay kadar yer kaplıyordu. Patlama anından itibaren bin yıldır saatte 20 milyon kilometre hızla yayılan supernova kalıntısı şu anda 60 ışık yılı genişliğinde.

Supernova ile oluşan şok dalgaları, etrafa saçılan gaz kümeleriyle etkileşip sıkışıtırdığında yukarıda görüldüğü şekliyle ışıma yapmalarına neden oluyor. Hubble ile elde edilen bu görüntülerde kırmızı renk, bölgedeki hidrojen yoğunluğunu işaret ediyor. Yayınlanan diğer fotoğrafta supernovanın çeşitli dalga boylarında alınmış görüntüleri yer alıyor.

Kırmızı alan radyo spektrumunda, mavi alan ise çeşitli teleskoplarla alınmış x-ışını spektrumunda ışınım bölgelerini gösteriyor.

Hubble Haber Merkezi tarafından yapılan açıklama için tıklayınız.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki