5 Ağustos 2008 Salı

15 Gün Dolu Dolu Gökbilim!

Uzun bir aradan sonra sonunda GökGünce'ye tekrar yazıyorum! Başlıkta da belirttiğim üzere yaklaşık 15 gündür gökbilim konusunda çeşitli etkinliklere koşturup duruyordum. Birincisi Uludağ'da düzenlenen "Tübitak Yıldızların Altında Gökbilim Kampı". Etkinlikte 12 gün boyunca gökbilim, felsefe, doğa konusunda bir çok sunum ve uygulama çalışmaları vardı. Gökbilim konusunda Ege Üniversitesi'nden Prof. Zeynel Tunca, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Ethem Derman mükemmel üslupları ve konuya hakimiyetleriyle katılımcılara bir çok bilgi ve deneyim kazandırdılar. Sunumlar dışında kahve ve çay sohbetleri ile kendilerinden çok şey öğrendik. Kampa katılım sağlayan ve çalışmalarını yakından izlediğim Yenal Öğmen de bir amatörün gökbilime nasıl profesyonelce katkı sağlayabileceğini kanıtladığı sunumuyla herkesi etkiledi. Aklımdaki projeler ve kendisinin çalışmaları hakkında detaylı konuşma fırsatı bulduk, kendisinden çok şeyler öğrendim!

Ethem Hocamızı dinliyoruz..

Sisli bir günde yürüyüş öncesi Zeynel Hocam ve ben..

Kampın diğer konularından biri ise doğa idi. Konuyla ilgili olarak profesyonel dağcı olan hocamız eşliğinde Uludağ'ın zirvesine tırmandık. Zorlayıcı bir deneyim olsa da herkes kendi gücünü test etmiş oldu; kendi adıma da önümüzdeki sene başlamayı düşündüğüm dağcılık için de ilk denemem oldu. Zirve dışında Uludağ bölgesinde çeşitli yerlere doğa yürüyüşleri mükemmeldi. Sabah yedide kalkıp Uludağ'ın temiz havasını soluyarak yaptığımız sabah yürüyüşleri unutulmazdı..

Uludağ Zirve - 2542 m

Kamptaki katılımcılar kısa zamanda birbiriyle kaynaştılar ve çok samimi bir ortam oluştu. Özellikle Uludağ Felsefe bölümünden Adnan ve Zeynep'ten gece geç saatlere kadar olan muhabbetlerimizden bilim felsefesi üzerine çok şey öğrendim..

Kamp sonunda herkes yaptıkları Dobsonian teleskoplarını eline alıp ayrıldı; kurulan arkadaşlıklar ise uzun süre devam edeceğe benziyordu..

Kampın hemen ardından İTÜ Astronomi Kulubu olarak Antalya Saklıkentte düzenlenen Ulusal Gözlem Şenliğine katıldık. İÜ Amatör Astronomlar ve GYTE Astronomi Kulubü ile birlikte 20 kişilik bir ekip olarak yorucu bir yoldan sonra Saklıkente çıktık. Bu sene ilk defa amatörler ve yeni başlayanlar için ikiye ayrılan şenlikte bir kaç aksaklık göze çarpıyordu. Amatörler etkinliğinde katılımcıların profile tam uymaması ve katılımcılar arasında tam bir etkileşimin sağlanmaması etkinliği idealden uzaklaştırıyordu. Gözlemlerin planlı olmaması gece 2'den sonra herkesin yatmasına sebep oldu. Bütün bunlara rağmen ben planladığım Messier turunun bir kısmını yapmayı başardım. GYTE'den arkadaşlarla birlikte 3 saat içerisinde yaklaşık 30 cisim gözledik. Umarım bunu ileriki etkinliklerde daha da büyüterek gerçek bir Messier Turu'na dönüştürebiliriz. Etkinlik dahilinde TUG'a çıktık ve 150cm'lik teleskobu görme fırsatyı bulduk. Bunun yanında diğer teleskop binalarını da dışardan inceledik.

TUG'a telesiej ile çıkarken.. Korkmadım desem yalan olur..

TUG'daki 150cm'lik RTT-150 teleskobu

Bakırlıtepe'de solda ROTSE teleskobu ve sağında 60cm'lik teleskop binası;en üstte sağda ise RTT-150 teleskop binası

Yorucu olmasına rağmen dolu dolu iki hafta geçirdiğimi düşünüyorum. Tanıştığım bir çok değerli kişiyle deneyim ve bilgi paylaşma imkanı buldum. Bu tarz buluşmaların ne kadar önemli olduğunu tekrar anlamış oldum. Bundan sonra gelen ilk etkinlik Ağustos sonunda gerçekleştireceğimiz Gökbilim Forumu Buluşması olacak, ardından Çanakkale Ünv.'deki Astronomi Kongresi beni bekliyor olacak. Gücümü toplayarak herbirine katılmak için hazırlanmaya başladım bile..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkürler arif.. kapmta tanışmaktan ve sohbet etmekten en çok keyif aldığım kişi sendin.. kimi zaman kafanı karıştırdık, zıtlaştık, kimi zaman hak verdik birbirimize ama en güzeli saygıyla dinledik ve teşekkür ederek ayrıldık gecenin o geç saatlerinde..bilimi, felsefeyi ama en önemlisi hayat görüşlerimizi paylaştık. benim için unutulmaz. senin gibi bir dost kazandığım için çok mutluyum..sanırım sen de yeni bir okuyucu kazanmış oldun böylelikle :)

Arif dedi ki...

Zeynep bu güzel değerlendirmen için teşekkürler. Bahsettiğin keyfi ben de fazlasıyla sizinle paylaştım emin olun. Dünya'ya apayrı bir pencere açmış oldum sizin sayenizde.. Kamptaki sohbet ortamını günlük hayatta çok zor yakalıyorum, o yüzden benim için değeri ölçülemeyecek nitelikte.. İyi ki de kafamı karıştırdınız, kafam karışık yaşamayı seviyorum ben çünkü(tüm kafa karışıklıklarım böyle olsun yeter ki) Ben biraz daha felsefe kitabı okuyup sizin başınızı daha çook ağrıtacağım,bekleyin beni :).. Kazandığımız dostluğu sürdürmek dileğiyle!

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki