4 Eylül 2008 Perşembe

"Büyük sorular" sorabilmek ve Paul Davies

Bugün Backreaction blogundan haber aldığım Canada Perimeter Teorik Fizik Enstutusunde(PI) düzenlenen "A Debate in Cosmology -Multiverse" konferansında benim favori yazarlarımdan olan Paul Davies konuşma yapacaktı. PI'da düzenlenen konferansların arşivlenmiş videolarından (PIRSA) konuşmasını izledim ve tekrar hayran kaldım. Birleştirilmiş bütün herşeyin teorisi yani esas bir fizik teorisi ve çoklu evren modelleri konusunda ilginç argüman ve örneklerle desteklenmiş bir sunumdu. İzlemenizi öneririm. İlgili sunum için tıklayınız.

Konuyla ilgili olarak biraz Paul Davies'den bahsetmek gerekirse.. Başlıkta belirttiğim ve kendisinin de sık sık söylediği gibi "büyük sorular "soran ve cevaplarını arayan bir fizikçi/kozmolog kendisi. Evrenin başlangıcı, zamanın gerçek doğası, evrenin altında yatan temel fizik kurallarının neden bu şekilde olduğu, bizim evrenimizin nasıl canlı varlıklara ev sahibi olabilecek şekilde "kurgulandığı", bilim ve dinin karşılıklı konumlanışları kitaplarında bahsettiği konular arasında. 25'e yakın yayınladığı kitaplar arasında en önde gelenleri :
  • The Mind of God
  • The Cosmic Blueprint
  • About Time
  • The Goldilocks Enigma : Why Our Universe is Just Right for Life
sayılabilir.(Kitapların çoğunu İstanbul'da büyük kitapçılarda bulabilirsiniz) Paul Davies bunun yanında Arizona Eyalet Üniversitesinde "büyük sorular" üzerinde araştırmalar yapılan BEYOND Enstitüsünün de kurucusu. Lawrance Krauss, Leonard Suskind, Richard Dawkins gibi alanının duayenlerinin desteklediği bu kuruluş çeşitli etkinlikler ve seminerler düzenliyor. Siteden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Paul Davies'in çalışmalarına web sitesinden erişebilirsiniz.

Ayrıca SETI Enstitüsünün haftalık podcast yayını olan "Are We Alone"'da Paul Davies'in konuk olduğu programa da "büyük sorulardan" kastımın ne olduğunu anlamak için göz atabilirsiniz. İlgili podcast için tıklayınız(Extreme Physics - mp3).

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki