6 Ekim 2008 Pazartesi

Hubble Miras'ı 10 Yaşında!

1998 yılı Ekim ayında başlatılan Hubble Mirası (Hubble Heritage) projesi bugüne kadar bizlere Hubble'ın data arşivinden seçilmiş ya da proje için özel olarak çekilmiş 130'a yakın fotoğraf sergiledi. Projenin 10. yılı anısına bu hafta yayınlanan fotoğrafta güney yarım küreden gözlenebilen Carina takım yıldızındaki NGC 3324 yıldız oluşum bölgesi(nebula) bulunuyor.


Fotoğrafta yoğun yıldız oluşumlarının gözlendiği NGC 3324'ün kenar bölgeleri görülüyor. Bu parlak nebula etraftaki genç yıldızlardan gelen şiddetli yıldız rüzgarları(stellar winds) ve morötesi ışınım etkisiyle şekillendirilmiş. 7200 ışık yılı uzaklıkta bulunan Carina nebulası ayrıca yakınlarda patlaması öngörülen ünlü Eta Carina yıldızına da ev sahipliği yapıyor.

Fotoğraf Hubble üzerindeki ACS(Advanced Camera for Surveys) ve WFPC2(Wide Field Planetary Camera) kameraları ile çekilip işlenmiş. Fotoğrafta sülfür filtresi ile alınan görüntüler kırmızı, oksijen filtresi ile alınanlar mavi, hidrojen filtresi ile alınanlar ise yeşil ile belirtilmiş.

Resim ile ilgili detaylı bilgilere ve aylık yayınlanan müthiş fotoğraflara Hubble Heritage sitesinden erişebilirsiniz.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki