1 Mayıs 2009 Cuma

CERN'deki son gelişmeler

Geçen sene bütün gazete ve haber bültenlerine manşet olan, Türkiye'de bile televizyonun izlenme oranının en yüksek olduğu saatlerde yayınlanan programlarda teorik parçacık fiziği konuşulması başarısına vesile olan büyük deney LHC'den yeni haberler var! İlk günkü gibi medyamızda yer bulamadığından yavaş yavaş unutulmaya başlanan deneyin, geçen Eylül'deki arızadan sonra onarımları tamamlanıp tekrar çalışır hala gelmesine çok az bir süre kaldığı açıklandı.

CERN'in geçen gün yayınladığı basın duyurusuna göre hasar gören süpermıknatısların değiştirilme işleminde son dev mıknatıs da tünele indirilmiş bulunuyor. Hatırlarsanız, deneyin başlangıcından bir kaç gün sonra beklenmedik bir kaçaktan dolayı sıvı helyum tünele sızmış, bir çok mıknatısa zarar vermişti. Zarar gören 53 mıknatıs yüzeye çıkarıldı ve 16 tanesi tamir edilip geriye kalan 37 tanesi yenileriyle değiştirildi. Tamir aşamasının ilk bölümü böylece sonuçlanmış oldu.

LHC tünelinde yenisiyle değiştirilen dev mıknatıs (Kaynak CERN)

İkinci aşamada ise oluşan bu hatanın bir kez daha gerçekleşmemesi için hızlandırıcıyı kontrol eden programların güncellenmesi var. Bunun da yaz sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Son olarak da tünele fazladan basınç düşürme valfleri yerleştirilerek ileride hızlandırıcının karşılaşabileceği helyum sızıntılarına karşı hazırlıklı olması sağlanacak.

Bütün bu hazırlıkların tamamlanmasıyla çalışmalar sonbaharda başlayacak ve ilk bilimsel sonuçlar alınana kadar durmadan sürecek. Parçacık fiziği ve kozmoloji alanında bir çok temel soruya cevap verecek bu deneyin başlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz!

Konuyla ilgili LHC'nin ATLAS deneyinde çalışan ve parçacık fiziğinin rock yıldızı olarak da tanınan Brian Fox'un bugün TED'de yayınlanan kısa bir konuşması var :



Deney hakkında hafıza tazelemek isteyenler için yine Brian Fox'un geçen sene yaptığı konuşma işe yarayabilir :


Ayrıca dün Amerika'nın en çok izlenen komedi şovu The Daily Show da LHC hakkında bir bölüm yayınladı. "Kıyamet Günü Aletinin" dünyayı yok edip etmeyeceğini CERN'deki teorik fizikçiye soruyorlar ve yaşanan diyolog harika! Oluşacak karadeliğin dünyayı yok etme olasılığının yarı yarıya olması fikri de müthiş olmuş :) Mutlaka izlemenizi tavsiye ederim!

The Daily Show With Jon StewartM - Th 11p / 10c
Large Hadron Collider
thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Economic CrisisFirst 100 Days

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki