8 Mayıs 2009 Cuma

Planck ve Herschel 14 Mayıs'ta Fırlatılıyor!

Herschel ve Planck uyduları (Kaynak : ESA)


6 Mayıs'ta fırlatılması beklenen Planck uydusu yapılan son açıklamaya göre 14 Mayıs'ta yola çıkıyor (Planck görevi ile ilgili detaylı bilgilere önceki yazımdan erişebilirsiniz). Kozmoloji konusunda günümüzdeki en iddialı projelerden biri olan Planck uydusu beraberinde fırlatılacak Avrupa Uzay Ajansının kızılötesi teleskobu Herschel ile birlikte Ariane 5 roketlerine yüklendiler ve 13 Mayıs'ta kalkış rampasına yerleştirilmeyi bekliyorlar. Fırlatılış Türkiye saati ile 15: 12 'de (13:12 UTC) başlayacak ve ESA'nın sitesinden canlı olarak izlenebilecek.

Bu arada, ESA Planck uydusu için tanıtıcı bir video hazırlamış :



Youtube'a erişemeyenler için direkt bağlantı :
http://www.youtube.com/watch?v=hTBE0CDKm3Y (youtube'un ilk kapatılışının birinci yılı kutlu olsun bu arada! )

Roket fırlatıldıktan kısa bir süre sonra Planck ve Herschel uydusu birbirinden ayrılacak ve Planck Dünya dan 1.5 milyon km uzaklıkta kütle çekimsel olarak dengede durabileceği, Güneş-Dünya ve Ay'ın radyasyonundan oldukça az etkileneceği L2 adı verilen lagranj noktasına yerleşecek. Üzerindeki hassas dedektörlerle Büyük Patlama'dan 380 000 yıl sonra yola çıkmış kozmik mikro dalga fon ışınımının detaylı haritasını çıkaracak.

Görevin ilk yılında bütün gökyüzünün haritalanması, ondan sonraki yıl ise alınan verilerin analizi gerçekleştirilecek. Görev başarılı olursa evrenin başlangıcı ve içeriğine ilişkin büyük sorulara ilişkin cevapları ancak iki yıl sonunda duymaya başlayacağız gibi görünüyor.

Görevle ilgili gelişmeleri resmi Planck blogundan da takip edebilirsiniz.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki