6 Eylül 2009 Pazar

Gökyüzüne Gönül Koymak - Gökyüzü Gönüllüleri

Geçtiğimiz aylardaki iletilerimden bazılarında birkaç etkinliğinden bahsettiğim Gökyüzü Gönüllüleri hakkında şöyle detaylı bir yazı yazmanın zamanı geldi de geçiyor. Bir aylık yokluğumun da mazeretlerini araya sıkıştırarak gökyüzüne gönül koyup yola çıktığımız bu güzel proje hakkında birkaç laf etmek istiyorum.

"Gökyüzünü çocukların ve halkın avuçlarına indirmek; yıldızların ışığını insanların üzerine saçabilmek" hedefiyle 2009 Dünya Astronomi yılı vesilesiyle amatör bir insiatif kurduk : Gökyüzü Gönüllüleri. Uzun bir süredir bireysel olarak ya da bir arada küçük teleskoplarımızı arka bahçeye kurup gökyüzü gözlemleri yapan, çeşitli etkinliklerde beraber çok güzel zaman geçiren ve en önemlisi biribiriyle uyuşan 8 kişilik bir ekip oluşturduk; Türkiye'nin üç büyük şehrine (İstanbul, Ankara, İzmir) dağılmış olarak çeşitli yer ve zamanlarda birçok astronomi etkinliği gerçekleştiriyoruz.


2009 yılında profesyonellerin yanında bir de amatör bir insiyatifin olması bizler açısından büyük bir önem taşıyor zira astronomiyi amatör olarak yapmak bu işi en az profesyoneller kadar hatta bazı durumlarda daha da fazla sevmek anlamına geliyor. Bu coşkuyu çocuklarla ve halkın herkesimden insanlarla paylaşmak, amatör astronomi ruhunun yayılmasını sağlamak ve çoktandır unutulan gökyüzünü tekrar hatırlatmak ve tanıtmak öncelikli hedeflerimiz arasında...

Çalışmalarımızı planlarken özellikle büyük şehirlerin olanaklarından uzak veya çeşitli sebeplerden dolayı ikinci planda kalmış yerleri seçiyoruz ve ilk başta bahsettiğim gibi öncelikli hedefimiz hala gözlerinde "merak ışıltısını" kaybetmemiş çocuklar! Bu amaçla ilk olarak Nisan ayında Edirne ve Kocaeli'nin köylerindeydik. Yüzlerce çocuğu ve köy ahalisini ilk kez Ay ve Satürn ile tanıştırdık. Hepsinin gözlerindeki ışıltıyı ve bilgiye aç meraklı sorularını görecektiniz! Onlar şehirlerindeki yaşıtlarından çok daha şanslıydılar; kafalarını kaldırdıklarında gördükleri manzara spotlarla ve yoğun ışıklarla daha kirletilmemişti, Samanyolu tüm güzelliğiyle gökyüzünü süslüyordu.

Kocaeli köy etkinliklerinden kareler

Bu çalışmaların ardından topluluğumuz yavaş yavaş hareketlenmeye başladı ve çeşitli derneklerden eğitim amaçlı teklifler almaya başladık. Bunlardan biri de Çekmeköy Gönüllüleri Derneği'ydi. Yaz süresince astronomi konulu bir yaz okulu yapmak üzere beraber oturduk, konuştuk ve ortaya harika bir program çıkardık. 30'un üzerinde çocuğun katılımıyla oldukça renkli ve eğlenceli bir yaz okulu gerçekleştirdik. Detayları GökGünce üzerinden de paylaşmıştım zaten. (1, 2, 3, 4, 5. gün) Bu çalışmayı Kültür Üniversite'sinde düzenlenen Amatör Astronomi Sempozyumunda sunduğumuzda ise artık platformumuz astronomi çevrelerinde de duyulmaya ve ses getirmeye başladı. Çalışmalarımızı beğenen ve benzer çalışmalar yapmak isteyen bir çok kişiyle iletişim kurabilme imkanına sahip olduk. Bu iletişimler sonucunda da ortaya çok güzel şeyler çıktı; Adalar'da halk gözlemi gibi.

Amatör Astronomi Sempozyumunda çalışmamızı sunarken

Adalar etkinliğine gelmeden önce tüm bu çalışmalarımızı yakından takip eden Türkiye Astronomi Derneği'nden ve Sabancı Üniversite'sindeki hocalarımız Gökyüzü Gönüllüleri'ni Ağustos ayında gerçekleştirilen Galileo Öğretmenler Ağı programına davet ettiler. Ellinin üzerinde öğretmen ve çeşitli gönüllü kuruluşlardan gelenlerle birlikte üç gün boyunca dolu dolu bir program geçirdik. Gece gözlemlerini de diğer görevlilerle birlikte bizim koordine etmemizi istediler ve birçok öğretmen ve gönüllü kuruluşla diyalog imkanı yakaladık. Elbette burdan da birçok proje ortaya çıktı ama bunların detayları daha sonra :)

Galileo Öğretmen Ağı programından bir hatıra!

Sabancı'daki Galileo Öğretmen Ağı programından sonra Ağustos ve Eylül ayının başlarında oldukça yoğun bir programımız vardı. İlk olarak İStanbul'da Yakacık Çocuk Esirgeme Kurumundaki çocuklara astronomi sunumu ve Güneş Saati interaktif çalışması gerçekleştirdik. Etkinlik ile ilgili yorumları ve fotoğrafları aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilrsiniz:


Sevgili Zeynep ve ben Yakacık Çocuk Esirgeme'de sunum sırasında

İkinci etkinliğimiz diğer bir Gökyüzü Gönüllüsü, sevgili Nuray ve Zeynep'in İstanbul Vişnezade Mahallesinde bir parkata yaptıkları halk gözlemiydi. 7'den 77'ye birçok farklı profilden katılımcının olduğu Ay ve Jupiter gözlemi oldukça renkli geçti. Detaylar için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:


Vişnezade Mah. halk gözleminden güzel bir kare

Üçüncü etkinliğimiz ise Kültür Üniversitesi'nde fikri yeşeren daha sonra Sabancı'da gelişip ortaya koyduğumuz İstanbul Adalar gözlemi. Sevgili Yester Hoca'mızın büyük desteği ve evsahipliğiyle Kınalı adada bine yakın katılımcıyla muhteşem bir gözlem gerçekleştirdik. Anakara Ünv.'den Ethem Hoca'nın sunumuyla başlayan gecede lazerlerle gökyüzü tanıtımı ve ardından gökyüzü gözlemi gerçekleşitrildi. Bu kadar büyük katılımlı bir gözlem Türkiye için bir rekor olsa gerek fakat fotoğrafla daha elime geçmediği için ne yazık ki bu rekoru kanıtlayamıyorum :)

En son olarak ise geçtiğimiz hafta Çekmeköy Gönüllüleri Derneği'nde yaz okulunun ardından tekrar bir çalışma gerçekleştirmek istedik. Yaz okulunda çocuklar tarafından çok sevilen ve merak edilen Uzay Robotlarıydı konumuz. Genel olarak robotlardan bahsettikten sonra Mars'taki robotlardan ve çelışma prensiplerinden bahsettik. Yanımızda da götürdüğümüz LEGO robot kiti ile çocuklara bir robotun nasıl çalıştığını ve programlanmasını gösterdik. Bu çalışma bizim için oldukça özgün bir çalışmaydı. Geleneksel astronomi sunumlarından ziyade konu odaklı bir çalışma olması çocuklar açısından da çok verimli oldu. Sunumun sonunda da çocuklardan kendi hayallerindeki Mars robotunu çizmelerini istedik ortaya çok ilginç çalışmalar çıktı. Sunumun ardından gece de mahalle parkında yaklaşık iki yüze yakın katılımcıyla gökyüzü gözlemi gerçekleştirdik. Hedeflerimiz arasında Ay, Jupter ve Albireo çift yıldızı vardı. İlk kez teleskoptan bakan mahallelinin heyecanın görülmeye değerdi.


Uzay Robotları sunumunda interaktif robot gösterimleri


Hayalindeki Mars robotunu çiz!

Gökyüzü Gözlemi sırasında teleskoplar arkasında uzun bir sıra

Hareketli geçen bu dönem ileriki etkinliklerimiz için bir prova oldu aslında bizim için. Okulların açılacağı hafta (28-29 Eylül) Ankara Fen Lisesi'nde bir etkinliğimiz olacak, ardından da 22-24 Ekim'de Galileo Geceleri için güzel planlarımız var. Gökyüzü aşkımızı tüm herkesle paylaşmaya son hızla devam edeceğiz. Bizi sitemiz www. gokyuzugonulleri.org'dan takip edebilirsiniz!

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki