9 Ağustos 2009 Pazar

Perseid Meteor Yağmuruna Hazır mısınız?

Dünya, kaynağı olan kuyruklu yıldız 109P/Swift-Tuttle gibi Güneş'in etrafında dolanışını 130 yılda tamamlayan kuyruklu yıldız artıklarının içinden geçemeye hazırlanıyor . Meteor yağmurları olarak bilinen bu olaylarda etkinliğin maksimuma ulaştığı gecelerde saatte 60'a yakın meteor saymak mümkün olabiliyor. Dünya'nın Güneş çevresindeki hareketi boyunca her yıl Ağustos aylarının başında gerçekleşen Perseid(Kahraman) Meteor yağmuru bu yıl da en yüksek etkinliğine 12 Ağustos gecesi Türkiye saati ile 21:00'de erişecek fakat Güneş battıktan hemen sonra doğan azalan yarım ay bu muhteşem gökyüzü şölenini biraz gölgeleyecek gibi duruyor.

Meteor yağmurunu izlemek için yukarıdaki haritadan yararlanarak gökyüzü karardığında Kuzey Doğu yönünde Kraliçe takımyıldızına yönelmeniz ve takımyıldızın biraz altında kırmızıyla işaretlediğim alanı gözlemeniz gerekiyor.

Meteor yağmuru ayın 12'sinden önce ve birkaç gün sonrasında da aktif olacak; fakat saatteki meteor sayısı nispeten daha az olacak. Perseidleri oluşturan meteor akıntısının oldukça yüksek eğim açılı (~113 derece) ters yörüngesi nedeniyle meteorların hızları da 66km/sn'ye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle de atmosfere girdiklerinde oldukça parlayarak arkalarında etkileyici izler bırakıyorlar. Perseidlerin bu parlaklıkları, Ay'ın gökyüzünde olmasına rağmen görünecek meteor sayısındaki azalmaya rağmen sayının sıfıra inmeyeceğinin bir nevi garantisi diyebiliriz... Bu arada şu sıralar halen etkileri azalarak devam eden Delta Aquarids(Kova) ve Kappa Cygnids(Kuğu) meteor yağmurlarına ait meteorlar da görebilirsiniz fakat bunları düşük hızları ve geldikleri yönlerin farklı olmasıyla kolaylıkla Perseid'lerden ayırabilirsiniz.

Zamanında Günün Gökbilim Görüntüsü olarak yayınlanmış bir Perseid fotoğrafı. Uzun süreli pozlama ile kayan bir çöok meteoru dijital bir fotoğraf makinası ile kaydedebilirsiniz. ( Telif Hakkı : Fred Bruenjes )

12 Ağustos gecesi ışıklardan uzak bir yer bulup üzerinizi sıkı sıkı giyinin ve yanınıza rahat bir sandalye alarak gökyüzünün bu harika gösterisini izlemeye koyulun. Ben de bu meteor yağmurunu izlemek için yarın Tekirdağ'dan ayrılıp 3-4 günlüğüne köye gidiyorum. Bir hafta boyunca buralar sakin olacak. Sabancı Ünv'deki Galileo Öğretmen Ağı Eğitiminden sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İzleyeceğim bu gece. Çok heyecanlı. :B

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki