2 Haziran 2010 Çarşamba

İTÜ Bilim Merkezi'nde Astronomi Haftasonu

Geçmiş iletilerimde Gökyüzü Gönüllüleri'nin yeni dönem çalışmalarından bahsederken arada İTÜ Bilim Merkezi'nin de ismi geçmişti. Detaylar belli olmadığından pek açıklama fırsatım olmadı fakat ilk etkinliğimizi de gerçekleştirdiğimize göre konuyu açıklığa kavuşturalım :)

İTÜ Bilim Merkezi, İstanbul Teknik Üniversite'ne bağlı olarak faaliyet gösteren, kapıları herkese açık bir bilim merkezi. İçindeki optikten mekaniğe, biyolojiden uzaya birbirinden farklı bilimsel gösterimlerle ziyaretçilere bilimi ilginç yöntemlerle sergiliyor. Günlük ziyaretlerin dışında bir de belirli programlar dahilinde özellikle öğrenci gruplarına atölyeler ve eğitim programları düzenleniyor. Geçtiğimiz ay merkezin yönetimiyle yaptığımız görüşmeler sonucunda Gökyüzü Gönüllüleri olarak İTÜ Bilim Merkezi'ndeki astronomi temalı çalışmalara gönüllü destek vermeye başladık. Bu destek özellikle devlet ve vakıf okullarından gelen öğrenci gruplarına yönelik astronomi eğitim programları ve gece gözlemlerini ayrıca ilerisi için planladığımız herkese açık yıldız partilerini içeriyor.

İTÜ Bilim Merkezi'nin kapılarını bizlere açmasıyla ilk pilot çalışma olarak geçen haftasonu bir grup öğrenciye iki günlük bir "Astronomi Haftasonu" programı düzenledik. Beşinci sınıfa giden 20 kişilik bu grupla birlikte İTÜ Bilim Merkezi'ndeki eğitmenlerin de desteğiyle ilk gün Uzay Keşifleri ve Güneş Sistemi'ni, ikinci gün ise Takımyıldızlar ve Evrenin İlginçlikleri'ni inceledik. Her çalışmayı kısa bir görsel sunumun yanında interaktif bir çalışma ile de desteklediğimizden çocuklar hem gökyüzü ve evren hakkında yepyeni bilgiler öğrenirken hem de fazlasıyla eğlendiler.

İTÜ Bilim Merkezi'ye kurduğumuz ortaklık daha bir yılımızı yeni doldurmuşken gerçekleşen çok önemli bir gelişme bizler için. Yaptığımız çalışmaları bu işlerin kurumsal olarak yapıldığı böylesi bir ortamda hayata geçirmek ve daha birçokları için sınırsız destek alabilmek bizleri fazlasıyla heyecanlandırıyor. Önümüzdeki günlerde çok daha kapsamlı ve güzel çalışmaları burdan paylaşabilmek dileğiyle...

Fotoğraflarla iki günün özeti :

İlk etkinliğimiz Uzay Çalışmaları - roketler, mekikler, Ay'a ve Mars'a seyahat

Uzay mekiği Atlantis uzaya doğru yola çıkıyor

Uzayı ve evreni keşfetmemizde büyük rol oynamış Hubble Uzay Teleskobu'nun karton maketini yapıyoruz

Herkes özenle kesiyor, yapıştırıyor

Uzay teleskobu yavaş yavaş tamamlanıyor ve yüzler gülüyor :)

Bir başka gülen yüzler :)

Maketin ardından hamurlardan Güneş Sistemi modeline geçiyoruz ve fotoğrafta gülümseyen bir Merkür

Satürn'ün halkasını unutur muyuz ?

Gezegenler yörüngede

Semih Stellarium'dan takımyıldızları anlatıyor; gökyüzündeki hayvanat bahçesi ve kahramanlar geçidi..

Takımyıldızların şekillerinin bizim bakış açımıza bağlı olduklarını uygulamalı öğreniyorlar

Ardından kendi el planetaryumlarını yaparak gündüz gözüyle takım yıldızlarını görüyorlar; bir daha unutmaları mümkün değil...

Hep beraber takımyıldızlarımıza bakıyoruz

Balonların üzerine işaretlenen galaksiler ve balonlar şiştikçe işaretlerin aralarındaki uzayan mesafeler.. Evrenin genişlemesini çağrıştırıyor :)

Son olarak gerilen çarşaf üzerinde modellenen uzay-zaman

ve ortasında onu büken karadelik

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki