25 Mayıs 2010 Salı

En Büyük Galaksi, Fizik Sabitleri ve daha birsürü şey..

Şu sıralar astronomi kaynaklarını geçmişteki gibi düzenli takip etmeye başladım ve hergün onlarca haber, blog yazısı ve podcast RSS okuyucuma düşüyor. Birçoğunu işaretleyip GökGünce'de detaylı bir şekilde paylaşmayı planlıyorum fakat sonra listenin sonunu bulmakta dahi zorlanıyorum. Sanırım en iyisi bunları "Ben okudum, çok beğendim, size de tavsiye ederim" bağlantıları şeklinde kısa kısa paylaşmak:
  • İki gün önce 365daysofastronomy'de yayınlanan bir podcast : "Fiziğin temel sabitleri erken evrende farklı mıydı?". Geçen ay yayınlanan bir makalenin ışığında uzun zamandan beri tartışılan ilginç bir konuya değiniyor, dinlemeye değer...
  • Bugün Starts With A Bang'de karşılaştığım "Şu ana kadar bildiğimiz en büyük galaksi". Böyle bir karşılaştırmaya daha önce hiç denk gelmemiştim ve yazı içinde harika fotoğraflarla Samanyolu'ndan onlarca kat daha büyük galaksiler hakkında bilgiler verilmiş. En etkileyicisi ise en büyüğü tabii ki, Samanyolu'nun 50-60 katı büyüklüğündeki IC 1101.. Kesinlikle göz atmalısınız.
  • PhysicsWorld'de bugün yayınlanan bir yazıya göre Princeton'daki araştırmacılar galaksilerin merkezindeki karadeliklerin büyüklüğü ile galaksideki küresel yıldız kümesi sayısı arasında ilginç bir korelasyon bulmuşlar. Birbiriyle ilgisiz gibi görünen bu iki konunun galaksi evrimine ışık tutabileceği düşünülüyor. Detaylar için : PhysicsWorld.
  • Bugün Bulutsu'da da yayınlanan, Mars üzerindeki robotumuz Opportunity'nin hedeflediği Endevour Kraterininin Mars'ın jeolojik geçmişindeki önemini harika detaylarla anlatan bir yazı Planetary Society Blogunda...
  • Geçen hafta astronomi çevresi dışında pek de ses getirmeyen Japonların fırlattığı Venus uydusu Akatsuki yol boyunca geriye dönüp Dünya'ya son kez el sallarken şu bağlantıdaki etkileyici görüntüleri elde etti. Dünya'nın gece kısmını çektiğinden dolayı gezegen ince bir hilal şeklinde, fakat kızılötesinde tam disk ( Dolun-Dünya ?? ) olarak görülüyor.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki