18 Eylül 2013 Çarşamba

Güneş’e Uzaktan Bağlanmak

Bilgisayarınızın başında, oturduğunuz yerde Kanarya Adalarında 2400 metre yüksekliğinde bir gözlemevine tek bir tıklamayla bağlanarak önce gözlem evinin kubbesini açıp ardından içindeki teleskobu Güneş’e yönlendirip birkaç fotoğraf çekmek; hepsi birkaç dakikalık iş.. Hem de bütün süreci gözlemevinin içinde ve teleskobun üstündeki kameralarla “gerçek-zamanlı” izlemek mümkün.. Gloria projesi kapsamında “Herkese Açık Teleskop” (TAD) ile yapabileceğiniz işte tam da bu! E-posta adresinizle bir hesap alıp gözlem için randevu almanız ve ardından randevu saatinde teleskoba bağlanmanız yeterli..

 

Haftasonu İTÜ’de yapılacak “Galileo Öğretmen Eğitimi” programı için hazırladığım “İnteraktif Astronomi” başlıklı oturumunda bahsedeceğim projelerden biri Gloria projesi.. Çevrimdışı kalmaya tahammül edemediğimiz “internet çağında”, yirmi-otuz sene önce NASA’daki bir mühendisi kıskandıracak donanıma sahip elektronik cihazlarımızla eğitim adına en azından neler yapabileceğimiz konusunda örnekler vereceğim bir oturum olacak bu… Sunuma hazırlanırken, bahsettiğim teleskoba uzaktan erişim için yarım saatlik randevu alıp ufak bir deneme yaptım ve sonuçlar hiç de fena değil!

 

Sisteme GLORIA Project sitesinden bağlanıp aşağıda işaretlenmiş “User Community” sayfasından kayıt yaptırarak randevu alabilirsiniz.. En fazla iki adet 15’er dakikalık randevular alabiliyorsunuz şimdilik, tarih ve saatleri uygun olanlar arasından istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz.

 

image

Kaynak: Manual for GLORIA project TAD telescope users

 

Teleskop UTC saat dilimine(Türkiye yaz saati uygulamasına göre 3 saat geri) göre 16:00-19:00 arası çalışıyor ve randevu saatinizde sisteme girip “teleskopa bağlan (go)” diyerek kontrol arayüzüne ulaşıyorsunuz.

 

11 

Açılan ekranda sol üstte gözlemevini dışarıdan, onun hemen altında içeride teleskobu gösteren kamera görüntülerini görüyorsunuz. Sağda ise teleskobu kontrol etmek için bir panel ve ortada da fotoğraf çekerken değiştirebileceğiniz değerler var.

 

image

  Kaynak: Manual for GLORIA project TAD telescope users

 

Çatıyı aç (Open Dome)” butonuna basıyorsunuz ve kameralardan kapağın açıldığını izliyorsunuz.

 

image

  Kaynak: Manual for GLORIA project TAD telescope users

 

Sağdaki kontrol panelinde “Güneş’i izle/yönlen (Watch the Sun)” diyerek teleskobu Güneş’e yönlendiriyorsunuz ve oklarla ince ayar yapıp görüntüyü ortalayıp fotoğraf çekmeye başlıyorsunuz! Çektiğiniz fotoğrafları bilgisayarınıza “Save Image” butonu ile jpg veya tiff olarak indirebiliyorsunuz..

 

Benim bugunkü keşif denememde çektiğim bir-iki fotoğrafı paylaşayım.. Arayüzü keşfetmek ve bu yazı için “screenshot” almaya uğraşırken odaklama-netleme ve fotoğraf parametreleri ile çok oynama fırsatım olmadı.. Ama en azından şu anda epey bir sakin olan Güneş yüzeyinin tam ortasındaki küçük lekeyi fotoğraflayabildim.

 

gloaria

Görüntünün tam ortasındaki ve sağalttaki lekeler teleskobun merceğindeki izlerle ilgili sanırım; Güneş yüzeyindeki lekeler ise çok daha küçük, daha koyu, orta kısmın hemen üstünde sağ ve solda iki tane..

 

Teleskobun kullanımı ve adım adım gözlem bilgileri ile ilgili detaylı bir dökümana bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

Cumartesi günü öğretmenlerle birlikte tekrar TAD’a bağlanıp yarım saatlik bir gözlem daha yapacağız, uygulama olarak.. Bu sefer fotoğraf çekimi konusuna biraz daha dikkat edeceğim. Sonuçları etkinlik hakkında yazacağım değerlendirmede buradan da paylaşmayı planlıyorum!

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki