3 Ocak 2009 Cumartesi

2009 Astronomi Yılı'nız Kutlu Olsun!

Yılın ilk gününe bu mesajı yetiştirememiş olsam da 2 gün gecikmeli olarak 2009 Astronomi Yılınızı kutlarım!

Gallieo'nun teleskobunu gökyüzüne doğrultup o düşsellik sınırında duru gerçekliğe daha yakından bakmasının üzerinden tam 400 yıl geçti. Kendisinden önce gelen Kopernik, Kepler gibi isimlere katılarak tüm insanlık üzerinde büyük paradigma değişimlerine yol açan üstad, günümüzde yapılan çalışmaları görseydi bizlere ne kadar büyük bir pencere açtığını çok daha iyi anlayabilirdi.

Yeni yıla dakikalar kala ülkemizin en prestijli kanallarında "ünlü" astrologlarla (takım elbiseli moder kahinler -hokkabazlar) 2009'un Türkiye'ye ekonomik olarak neler getirebileceğinin konuşulduğu canım ülkemde astronomi konusunda gerçekten daha alınacak çok yolumuzun olduğu ortada. Halkın her kesiminde astronominin doğru bir şekilde bilinirliği ve anlaşılırlığını sağlamak adına 2009 için bir çok projeye girişiyoruz. Bunlardan biri 1. yaşını doldurmaya hazırlanan UzayveAstronomi.com Türkçe Astronomi Portalımız. Bunun yanında çok yakında duyuracağımız 2 büyük proje daha hazırlanma aşamasında. Uluslararası yapılan çalışmalara bir şekilde eklemlenebilmek, 7'den 77'ye herkese astronomiyi sevdirmek, onlara amatör astronomi tutkusunu aşılamak birinci hedefimiz.

Astronominin artık fildişi kulelerinden, akademi duvarlarından dışarıya çıkmasının vakti geldi. İnsanların ufkunu açacak, nasıl bir evrende yaşadığını kavratacak, bilime daha da yaklaştıracak başka bir konu yokken bunu herkesle paylaşmamak büyük bir eksiklik. 2009 Yılı bizim için büyük bir fırsat.

Sen, gece göğünü çıplak gözle gözleyen Türkiye'nin bir ucundaki insan, sen dürbünü ve teleskobuyla evrenin derinliklerine dalmış kişi! Gel bu tutkunu gökyüzünü unutmuş insanlara beraber aşılayalım, onları muhteşem bir düşe daldıralım, evrenin uçsuz bucaksız genişliği içerisinde kendi konumlarını düşündürelim..

Küçük bir çocuğa Jupiter'in uydularını, Venüs'ün evrelerini gösterelim. Onun gözündeki o kıvılcımdan bir ateş çalıp daha nice gözlerde ateşler yakalım. Milyonlarca yıl önce yola çıkmış fotonları avucumuzun içinde tutup bu gökyüzünden mahrum yaşayan insanların üzerine serpelim... Ve seyredelim..

Ben 2009 için çok heyecanlıyım, ya siz?

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki