29 Ocak 2009 Perşembe

Kısa Kısa...

Bir süredir BilimGünce ve üzerinde uğraştığım bir kaç proje yüzünden GökGünce'yi boşladım. Nedense GökGünce benim için artık bir blog olarak değil de düzenli güncellenen bir site haline geldi. Aslında içerik ve yazım tarzı olarak günlükten ziyade daha çok bilgilendirici bir yapısı olması GökGünce'yi "klasik" bloglardan farklı bir yere koyuyor ama bu halinden gayet memnunum; olumlu geri dönüşler aldığım için bu şekilde de devam edeceğim gibi duruyor.

Sıkıştığım zamanlarda kurtarıcı olarak, gözüme çarpan haberlerin bağlantılarını "Kısa Kısa..." başlığıyla vermeye çalışacağım. Özellikle bu hafta üzerinde detaylı yazılar yazmak istediğim bir çok haber yayınlandı fakat şimdilik bağlantılarını vermekle yetineceğim :
  • Dünya'dan 200 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın etrafından yüksek dış merkezliliğe sahip(eccentric - elipsin odakları birbirinden uzak)bir yörüngede dolanan HD 80606b gezegeninin bilgisayar yardımıyla yüzeyinin ısı haritası çıkarıldı. Güneş Sistemi dışı gezegenler konusunda müthiş bir çalışma olan bu araştırmayı Spitzer basın duyurusundan, BadAstronomy ve Centauri Dream blogundaki açıklamalardan inceleyebilirsiniz.
  • ESO tarafından bu hafta yayınlanan Centaurus A galaksisinin müthiş fotoğrafı ve fotoğrafla ilgili detaylı bilgiler incelemeye değer. 10 milyon ışık yılı ötemizde yakın komşumuzun farklı dalga boylarındaki görüntülerinin birleşimi olan fotoğraf bir çok şey anlatıyor.
  • Exoplanet keşifleri her geçen gün daha da fazla ses getirmeye başladı. Özellikle ilk exoplanet görüntüsünün ardından nelerin geleceğini herkes merakla bekliyor. Discover dergisi şu ana kadar keşfedilen en ilginç 8 Exoplanet'in hayali çizimlerinin ve açıklamalarının olduğu bir galeri yayınladı, incelemenizi tavsiye ederim.
  • New Scientist dergisinin bu haftaki kapak konusu "Güneş Sistemindeki Bilinmeyenler". Sitede dosya ile ilgili Güneş sistemi'nin oluşumu ve geleceği, kuyruklu yıldızların kaynakları gibi sorulara cevapların olduğu bölümü incelemenizi tavsiye ederim.
  • Scientific American'da yayınlanan haberde Ay'ın bir zamanlar diğer yüzünün Dünya'ya dönük olduğu iddia ediliyor. Haberi incelemek için tıklayınız.
  • Uzun süredir siteden paylaşmadığım Carnival of Space'in 87. sayısına bu hafta Mars Chronicles ev sahipliği yapıyor. Uzay ve astronomi konulu bir çok blog yazısının bağlantısına bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki