6 Ocak 2009 Salı

Astronomi Yılı'nın ilk yankıları

GökGünce'de 2009 yılı boyunca Astronomi Yılı ile ilgili bir çok haber, duyuru ve yazı bulacaksınız. Bunlar için bir başlangıcı geçen günlerde yapmıştım, şimdi de sizlerle bir kaç bağlantı ve kaynak paylaşmak istiyorum.

Öncelikle yeni sayısı geçen gün elime geçen Geo Dergisi bu ayın kapak konusu olarak "Uzay Çağı"nı seçmiş. Kapağında Gallieo'nun bir resmi bulunan dergi, 2009 Astronomi Yılı temalı 4 tane yazı hazırlamış. Bunlar :
  • Uzaydaki Avrupa
  • Nicolas Copernicus
  • Galileo Galilei
  • Türkiye'de Astronomi
Özellikle Copernicus ve Galileo yazıları tarihsel açıdan astronomi devrimini çok açıklayacı bir şekilde gözler önüne sürüyor. Galileo yazısı ise bence sıradışı ve iddialı bir yazı olmuş. Galileo ve öğretisinin kiliseyle ilişkisine yakından bakan Christoph Kucklick yazısında, aslında kilisenin Galileo'nun evren öğretisine sürekli olumlu yaklaştığını; ancak tam o sıralarda kilisenin Avrupa'daki politik konumlanışından dolayı Galileo ile ilgili takındığı tavrın zorunlu olarak değiştiğini yazıyor ve şu sözlerle belirtiyor :
...Ne var ki son araştırmalar bu yorumu desteklemiyor ve Galilei davasını bir kahramanlık destanından ziyade bir trajikomedi olarak görüyor: İktidar ve istismara, kendini beğenmişlik ve çıkarcılığa, hatalar ve yanılgılara dair karmaşık, öğretici bir piyes. Bu oyunda konu edilmeyen tek şey var : Bilim!
Galileo'nun astronomi serüvenine farklı bir açıdan bakmak isteyenlere mutlaka öneririm!

İkinci olarak Nature dergisi de kapak konusu olarak "Astronomi için Büyük Yıl" konusunu seçti. 1 Ocak 2009 Sayısında geleceğin büyük teleskop projelerini tanıtan bir makalenin yanında Owen Gingerich'in "İnsanlığın Evrendeki Yeri" başlıklı makale dikkat çekiyor. Hubble'ın 18 yıllık bilimsel çalışmalarını özetleyen makale de dosyanın bir parçası.

Bunların yanında 2009'un ilk günüyle birlikte başlayan iki tane uluslararası projeyi duyurmak istiyorum:

365DaysOfAstronomy
: 2009 yılı boyunca her gün yayınlanacak bir podcast yayını ile astronomi konusunda bir çok konu paylaşılacak. Profesyonellerin yanında amatör astronomların da küçük kayıtlarla katılacağı yayının yeni bölümlerini her gün web sitesinden dinleyebilirsiniz. Şu ana kadar yayınlanan podcastler arasında ilk teleskopla gözlem ve Mars gezgin robotları gibi konular yer alıyor..

Cosmic Diary : Astronomi alanında çalışan profesyonellerin düzenli yazılar yazdığı bir blog. Yazarların daha çok kendi ilgi alanları ve çalışmaları konusunda yazılar yazdıkları blogda astronomi profesyonellerinin dünyaları tanıtılmaya çalışılıyor.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki