25 Ocak 2009 Pazar

Europa mı Titan mı?

Nature dergisinin bu haftaki sayısında giriş yazısı NASA'nın bu ayın sonunda karar vereceği görevin hedefi ile ilgiliydi. Hedef buzlar diyarı Europa mı yoksa gizemli göller diyarı Titan mı olacak?

Jupiter'in dördüncü büyük uydusu Europa'nın yüzeyi buzla kaplı ve uydu çevresinde Galileo uzay aracının yaptığı araştırmalarla yüzeyin altında olası organik yaşam barındıran bir sıvı okyanus olduğu düşünülüyor

NASA'nın Güneş Sistemi araştırmalarında önümüzdeki yıllarda büyük ses getirecek iki proje önerisi de şu anda verilecek kararı bekliyor. Buzla kaplı yüzeyi altında sıvı bir okyanus olduğu düşünülen Europa uydusu ile hidrokarbon gölleri ve metandan oluşan atmosferi ile ilgiyi üzerine toplayan Titan uydusu seçenekler arasında. Gerçekten zor bir karar olacak.

Europa'ya yapılacak görevde uydunun yörüngesine yerleştirilecek bir uzay aracı ile radar görüntüleme kullanarak yüzeyin ve yüzey altı okyanusun detaylı incelenmesi hedeflenirken, Titan görevinde ise yüzeye iniş yapacak bir sonda ve uydu atmosferinde süzülecek bir balon ile araştırmalar yapılacak. Yörüngede bir uzay aracı ve sonda fikri bunun öncesinde bir çok görevde tekrarlanmışken Titan'da gerçekleştirilmesi planlanan balon deneyi herkesi heyecanlandırıyor. Nature dergisi editörleri ve NASA&ESA Bilim Müdürleri gönüllerinin Titan görevinden yana olduklarını saklamıyorlar bile.

Titan görevinin Europa'ya karşı tercih edilmesinde yüzey se yapılacak sonda inişi ve Güneş Sistemi'nde ilk defa denenecek balon deneyi büyük rol oynuyor. Bu arada verilecek kararlarla çalışmalarına başlanacak projenin en erken 2020'de gönderilmesi ve ilk somut verilerin 2030 yılı gibi alınması planlanıyor. Geleceğin keşifleri için verilecek bu kararı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Titan atmosferinde süzülecek balonun uydunun çevresinde bir tam tur atması hedefleniyor

Aşağıdaki makalelerden konuyla ilgili detaylı bilgiler edinebilirsiniz:

Hoping for Europa (NASA Astrobiology Mag.)
Titan Triple Thread (NASA Astrobiology Mag.)
Europa Jupiter System Mission (NASA)
Titan & Saturn Future Exploration (NASA)
Buzun altındaki yeni dünya (UzayveAstronomi.com)

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki