16 Şubat 2009 Pazartesi

FEZA Astronomi Çalışma Grubu

Uzun süredir aklımda olan ve 2009 Astronomi Yılını fırsat bilerek hayata geçirdiğimiz yeni proje FEZA Astronomi Çalışma Grubu'nu tanıtmak istiyorum.

Yaklaşık 2-2.5 senedir astronomi ile uğraşıyorum ve bu uğraşım sırasında bir çok konuyla ilgilendim. Bunlar arasında uzay teknolojileri, gezegen araştırmaları, astrofotoğrafçılık, görsel gökyüzü gözlemleri ve astrofizik gibi konular bulunuyor. Fakat bütün bunların arasında astrofizik beni farklı bir şekilde çekiyor, konunun derinlerine daldıkça dalıyorum. Bu konuları teorik olarak yan tarafta çalışırken acaba gözlemsel bir şekilde amatör olarak çalışmalar yapabilir miyim diye düşünürken "gama ışını patlamaları gözlemciliği" ve "değişken yıldız gözlemciliği" ile tanıştım. Orta büyüklükte bir teleskop ve bir CCD kamera ile veriler alıp bunlar üzerinde biraz indirgeme yaptıktan sonra gayet de güzel çalışmalar ortaya konabileceğini gördüm. Hem de bu çalışmalar, gerçekleştirilmiş bir çok örnekte olduğu gibi bilim dünyası ile de paylaşılabiliyor ve bir çok araştırmacı için kaynak oluşturabiliyor. İşte istediğim tam da böyle bir çalışmaydı.

Bahsettiğim tipte çalışmalar Amerika'da AAVSO (Amerikan Değişken Yıldız Gözlemcileri Birliği) çatısı altında yüzlerce amatör tarafından gerçekleştiriliyor ve harika işler başarılıyor. Ülkemizde böyle bir birlik olmadığı gibi konuyla ilgilenen fazla amatör de yok. O yüzden böyle bir çalışma için öncelikle bir ekip kurmak gerekiyordu ve bu konularla uzun süredir ilgilenen ve harika çalışmaları olan Yenal Öğmen ve astronomi konusunda bir süredir aralarında UzayveAstronomi.com'un da olduğu bir çok projede beraber çalıştığım Ozan Kanbertay ile bir araya gelerek FEZA ASTRONOMİ ÇALIŞMA GRUBU'nu kurduk.

Fakat böyle bir çalışma için bir araya gelmek ve gözlemler yapmak yeterli değildi; yaptığımız çalışmaları amatörlerle paylaşıp, bu konuya ilgi uyandırmak ve belki de ileride yapılacak büyük ortaklıklar için temel atmak zorundaydık ve böylece FEZA BLOGU'nu kurduk. Burdan projedeki üç kişi (Yenal, Ozan ve ben) yaptığımız çalışmalar ve ilgimizi çeken astronomi konularında yazılarımızı paylaşacağız.


Grup blogumuz yaklaşık iki haftasını dolduruyor ve yavaş yavaş projemiz de şekillenmeye başlıyor. İlk olarak örten çift yıldızlarla ilgili bir makale çalışması için kolları sıvadık. Ardından ise günümüzün en popüler konularından olan Güneş Sistemi dışı gezegen(ötegezegen) geçişlerini amatör olarak gözlemeyi hedefliyoruz.

2009 yılında "Amatör Astronomi...Bir adım ileriye.." sloganıyla yola çıkıyoruz ve bu başlangıcın tüm amatör astronomlara ve bizlere yararlı olmasını diliyoruz...

Bizi takip edin!

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki