7 Şubat 2009 Cumartesi

Güneş'te Kütle Atımı

SOHO'nun dün yayınladığı görüntüde Güneş'te orta şiddetli bir koronal kütle atımı görülüyor. Güneş etrafında yörüngede olan Stereo uzay araçları tarafından 21-25 Ocak 2009'da alınan görüntülerde uzaya püskürtülen kütlenin hareketi izlenebiliyor.

Stereo üzerindeki iki enstruman COR2 kve HI1 tarafından elde edilen görüntüler. Soldaki fotoğrafta kütle atımı görülebilsin diye Güneş kapatılmıştır(ortada siyah)

Koronal Kütle Atımları (CME-Coronal Mass Ejection) Güneş'in Kromosfer ( Taç Küre) tabakasından dışarı yayılan yoğun olarak plazma halde proton ve elektronlardan oluşur. Güneş'teki kuvvetli manyetik alanların yoğunlaşması ve güneş patlamaları ile ilişkilendirilen kütle atımlarında bir kerede 10 milyar tona yakın madde uzaya piskürtülür. Güneşten gelen bu yüklü parçacıklar zaman zaman atmosferin iyonesfer tabakasıyle etkileşerek görkemli görüntüler olan Kuzey Işıklarını(Aurora) da oluştururlar.

Stereo tarafından yakalan görüntülerin birleştirilmesiyle oluşturulan aşağıdaki animasyonda kütle atımı görülüyor. Görüntüdeki parlak cisim ise Venüs.



Kaynak : SOHO

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki