18 Şubat 2009 Çarşamba

Galileoskop Sahnede

2009 Dünya Astronomi Yılı'nın bence en güzel projesi olan Galileoskop isimli, düşük bütçeli ve herkesin erişebileceği, basit teleskop, tasarımıyla artık yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Tüm Dünya'ya dağıtılması planlanan ve indirimli fiyatı yaklaşık 15 $ olması beklenen 50 kat büyütme gücüne sahip bu teleskopla 400 yıl önce Galileo'nun gördüklerini herkesin görmesi hedefleniyor : Ay'ın kraterleri, Jupiter'in uyduları, Satürn'ün halkaları, Venüs'ün evreleri... Teleskop (Amerika'da) Şubat 17'de satışa sunuluyor...

Galileoskop'un tasarımı (Kaynak : Galileoskop.org )

Teleskop fiyatlarının özellikle ülkemizdeki vergiler ve firma politikaları nedeniyle çok yüksek olduğunu düşünürsek ancak böyle bir proje ile astronominin insanların herkesimine ulaşabilmesi sağlanabilir. TAD'nin bu konudaki girişimleri ise şu ana kadar sonuçsuz kalmış gibi görünüyor; hala projeye bir destek bulunabilmiş değil (Projedeki güncel gelişmeleri proje koordinatörü Prof. Dr. Zeynel Tunca'nın web sitesinden öğrenebilirsiniz) Böylesi bir projeye sponsor bulunamaması gerçekten oturup düşünmemiz gereken bir konu..

Geçtiğimiz günlerde Amerika'da gerçekleştirilen AAAS toplantısında Galileoskop'lar sergilendi. Aşağıdaki videoda galileoskobun nasıl kolayca monte edilip kullanılabileceğini görebilirsiniz :



Video youtube'de olduğundan gerekli ayarlarınız yoksa açamayabilirsiniz. Bu durumda bize bu belayı saranlar utansın diyerek videoya sayın Başbakanımızın taktiği(!) ile Ktunnel'dan erişebilirsiniz.

Video Linki : http://www.youtube.com/watch?v=qc9Po2roJBE

Bu arada geçtiğimiz günlerde duyurulan, Antalya'da yaşayan amatör astronom Mustafa Erol'un kendi imkanlarıyla yaptığı galileoskop tasarımına da göz atmanızı tavsiye ederim. Kolaylıkla bulabileceğiniz parçalarla biraz uğraşıp Türkiye'ye gelmesini beklemeden siz de bir galileoskop sahibi olabilirsiniz :

Galileoskop Yapımı - Mustafa Erol

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki