7 Şubat 2009 Cumartesi

LHC 2009'a hazırlanıyor

CERN tarafından dün yapılan açıklamada LHC deneyi 2009'un sonlarına doğru 5TeV(Terra elektron volt) enerji seviyesinde ilk çarpıştırmalara başlayabileceği duyuruldu.(Tam çalışma durumunda 7Tev'e çıkacak) LHC'deki Eylül 2008 hasarının detaylarıyla tartışıldığı Fransa'da gerçekleştirilen bir haftalık toplantı sonucunda çıkan sonuç, Pazartesi günü CERN yönetimi tarafından değerlendirilerek hazırlıklara başlanacak.

Basın duyurusunda hızlandırıcının başlangıcından hemen sonra karşılaştığı sorunlar gibi başka problemlerle karşılaşmamak için mıknatısların arasındaki süperiletken bağlantılardaki küçük direnç değerlerini tespit edebilecek yeni bir sistem entegre edildiği belirtiliyor. Oluşabilecek hataları gözlemek için kurulan sistemde önceden hata bildirimi sayesinde olası problemler önlenebilecek.

LHC'nin durdurulmasına neden olan bu olaydan sonra iki tane daha şüpheli bağlantı keşfedildi. Mıknatısların kablolama hatalarından kaynaklanan bu durumlarda mıknatısların tünelden çıkarılıp tamir edilmesi gerekiyor. Mıknatıslar üzerindeki direnç testlerinin 2009 Eylül'ünde tamamlanması ardından hızlandırıcının devreye girmesi bekleniyor.

CERN hızlandırıcılar direktörü Steve Myers, "CERN'in 2009'daki hedefi deneyler için çarpışma verileri elde etmek fakat bu çalışmaları olabildiğince dikkatli yapmak durumundayız. CERN yönetimine sunulan öneriler oldukça ihtiyatlı fakat aynı zamanda 2009'da başlama hedefini de içeriyor" diye belirtiyor.

Başlamasının ardından on gün geçmeden hata ile karşılaşan LHC, tüm dünyanın yakından izlediği bir parçacık fiziği deneyi. Hatanın giderilmesiyle büyük deneyin başlaması için bizler de sabırsızlanıyoruz!

Kaynak : CERN Press Release

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki