12 Haziran 2014 Perşembe

Yeni Mezundan Lisans Astrofizik Tavsiyeleri–1.Bölüm

Geçen haftalardaki ‘Yeni Mezundan Lisans Tavsiyeleri’ serisinin üzerine, kendi alanım hakkında benzer formatta bir yazı yazmak istedim. Bir önceki yazılar fizik lisans hayatını, genel fizik temellerinin ötesinde ağırlıklı olarak gözlemsel/deneysel/hesaplamalı tarafta ele alıp, aralarda belirli bir konu üzerine özelleşme kısmını çeşitli araştırma dersleri ve çalışmalarıyla üstü örtük bir şekilde çiziyor. Bu yazıdaki amacım ise, eğer yüksek lisans ya da doktorada astrofizik alanında devam etmeyi planlayorsanız, lisans boyunca aşama aşama her kademede neler yapılması, nelere dikkat edilmesi ve hangi kaynaklara başvurulması gerektiği üzerine gene kendi deneyimlerimden yola çıkarak bir referans kaynak oluşturmak. Bu yazıda belirteceklerimin astrofizik özelinde her alt başlık için de geçerli olmayacağının farkındayım ama en azından ilk üç başlık az çok astrofizik temelleri atmak adına konuya ilgi duyan birisi için yönlendirici, faydalı noktalar içerecektir. Ana başlıkları her ne kadar sınıf sınıf yazmasam da belirteceğim dört aşama üç aşağı beş yukarı birinci sınıftan son sınıfa kadar sürekli bir tayf oluşturuyor. Yazı dizisi iki bölümden oluşuyor: ilk bölümde ‘Astronomiye İlk Adım’ ve ‘Astronomiye Giriş’, ikinci bölümde ise ‘Astrofiziğe Giriş’ ve ‘Kozmoloji-Yüksek Enerji Astrofiziği’ başlıkları yer alıyor.

Tekrar hatırlatmak gerekirse; yakın zamanda mezuniyetimle birlikte Boğaziçi Fizik bölümünde geride bıraktığım senelerin hem tekrar üzerinden geçmek hem de yaptığım/yapmadığım/yapamadığım şeyleri kendi deneyimim ışığından buradan paylaşamak istedim. Bütün değerlendirmeler naçizane, kendi görüşlerimi yansıtmakla beraber doğruluğu ya da evrenselliği üzerine herhangi bir iddiam bulunmamakta.. Dolayısıyla yazılanları belki de sadece ‘öz-değerlendirme’ ve ‘öneri/tavsiye’ şeklinde algılamak gerek..

Astronomiye İlk Adım
  • Astronomi konusu, özellikle fizik bölümünde okuyan bir kişi için geçmişte özel bir deneyim ya da ilgi durumu olmadığı takdirde genelde uzaktan bakılan, çoğu zaman tüm lisans hayatı boyunca en ufak bir ders almadan es geçilen bir alan. Ama diyelim ki bu konuyu en temel düzeyde öğrenmek istemeye karar verdin ve çocukluktan beri merak ettiğin yıldızlar, gezegenler, galaksiler hakkında birşeyler okumak istedin.. İlk etapta konuya ‘yumuşak’ bir giriş için astronomi konusunda genel okuyucuya hitap eden bir dille yazılmış fakat içerdiği konuları etraflıca ele alıp her satırından yepyeni şeyler öğreneceğin Astronomy Today kitabını alıp şöyle baştan sona, ağzın açık kala kala okumanı öneririm. Bu kitaptaki konuların anlatımı ve onlara eşlik eden grafikler, görseller şu anda bile yeni bir kavram öğrendiğimde dönüp dönüp baktığım nitelikte. Kitapta herhangi bir denklem bulunmuyor, dolayısıyla daha birincisi sınıfta kolaylıkla okunabilecek bir kaynak. İlk adım olarak bu tip bir kitaptan, astronomideki temel kavramları, konu edilen gökcisimleri ve sınıflandırmaları, en önemlisi bu bilgileri bize onca uzak ve bizle bağlantısı çoğu zaman sadece elektromanyetik dalga olan cisimlerden hangi dahice yöntemler kullanarak elde ettiğimizi iyice öğrenmelisin. Örneğin bir paralaks metodu, ya da başka yıldızların etrafındaki gezegenleri keşif metodları gibi astronominin çok temel yöntemlerini en azından aklında biraz resmetmeye başlamalısın.
1
    • Opsiyonel olarak, astronomi konusuna ilgi duyduğunu göz önünde bulundurarak, konuya motivasyonunu sadece kağıt üzerindeki ‘ders notları’ ve kitaplardaki etkileyici resimlerin ötesinde, biraz sahaya inerek, küçük bir dürbün ya da teleskop ile gözlemler yapmanı, kısacası ‘amatör astronomi’ alanını keşfederek bu konuyu bir taraftan da hobi haline getirmeni öneririm. Biliyorum en  başta teleskop gibi bir aletin ulaşılmaz, müthiş pahalı olduğunu düşünüyorsun ama dedenden kalma bir dürbünü ufak bir tripoda takıp Ay’a batığında kraterlerin tüm detayını, Jüpiter’e baktığında dört büyük Galileo uydusunu ve biraz güç olsa da Satürn’ün halkasını seçebileceğini iddia ediyorum, inanmıyorsan hemen dene ve beni yalancı çıkar! Astronominin en güzel tarafı, uğraştığı konu olan gökyüzünün bir çift göze sahip herkes için açık bir laboratuvar olması(evet çıplak gözle dahi neler yapılacağını bilsen hayret edersin!). Dolayısıyla böyle ufak çaplı, keşif şeklinde çalışmalar seni konuya daha fazla bağlayıp müthiş derecede bilinçlendirecek, bunların yanında nur topu gibi bir de hobin olacak.. İnsanın hobisini iş olarak yapması gibi bir keyif yok, haberin olsun.. Bu konuda Türkçe’de yayınlanmış çok güzel kitaplar var örneğin biraz fikir vermesi açısından geçmişte üzerinde birşeyler yazdığım ‘Yıldızların Altında Bir Yıl’ tüm bu pragrafta anlattığımı etkileyici bir dil ile anlatıyor. Dediğim gibi bu madde tamamen ‘opsiyonel’.. İlerde göreceksin, teleskoptan bir kere bile bakmamış astrofizikçiler tanıyacaksın; iyi astrofizik yapmak için gözlem yapmış olmanın bir ön şart olmadığını göreceksin fakat çalıştığım objeleri ufak bir çaba sarf edip gözümü küçük bir teleskoba dayayarak görebiliyorsam neden bunu yapmayım ki? Parçacık fizikçiler, katı halciler ne yapsın peki? Bu konuda Türkçe’de yayınlanmış en kapsamlı rehberlerden biri Alp Akoğlu’nun hazırladığı “Gökyüzü Gözlemciliği’ el kitabı.. Mutlaka göz gezdirmelisin..
      1
        • Bu aşamada yapılacak bir başka şey ise ikinci maddeyle bağlantılı olarak dünya genelinde yayınlanan basılı amatör astronomi dergilerini takip etmek: İngilizce: Astronomy Magazine, Sky&Telescope Magazine; Fransızca: Ciel et Espace; Almanca: Sterne und Weltraum gibi.. Bu dergiler genellikle astrofozikçilerin veya konunun uzmanı bilim yazarlarının astronomi konusundaki gelişmeleri genel okuyucu kitelesine anlaşılabilir şekilde aktardıkları, aynı zamanda amatör astronomlar için çeşitli pratik bilgiler ve tekniklerin yer aldığı müthiş yararlı kaynaklar.. Konuların içeriği öylesine yoğun ki, teknik bir formatta olmasalar dahi bu dergiler astrofizik hayatın boyunca sana her ay eşlik edecek, takip etmeye ne kadar erken başlarsan o kadar iyi edersin. Yine buna paralel, konuyla ilgili haftalık ve aylık yayınlanan çok kaliteli sesli-yayınlar(podcast) mevcut. Bunlardan benim favorilerim: Starstuff, Jodcast, Planetary  Radio ve Big Picture Science.. İstanbul trafiğinde kulaklığını takıp zaman geçirmek için bire birler, söylemesi..
          Astronomiye Giriş
          • Konuya ilk aşamada ısınma ve genel fikir edinme adımlarından sonra bu noktada artık yavaş yavaş astronomiye sistematik bir şekilde eğilmeye başlıyoruz. Artık işin içine basit de olsa matematik ve fizik giriyor, çeşitli gözlemsel tekniklerin detayları dahil olmaya başlıyor. Bu noktada, tam da bu seviyeyi çok iyi gözeten, konuya meraklı birinci ve ikinci sınıf öğrencileri göz önüne alıp hazırlanmış, temel diferansiyel denklemin ötesinde hiç bir matematiksel arkaplan beklemeyen fakat buna rağmen ele aldığı her konuyu oldukça etraflıca anlatan harika bir kitap: ‘Astronomy – A Physical Perspective’ (Marc L. Kutner). Astronomy Today’de ele alınan tüm konuları bahsettiğim şekilde ele alan bu kitap konuya dair geliştirdiğin genel düşüncelerin arasındaki boşlukları yavaş yavaş doldurmaya başlayacak.
            1
              • Astronomiye giriş kısmında mutlaka bahsetmem gereken, geçen yazı dizisinin 1.sınıf kısmında sözünü ettiğim ‘zarf-arkası’ ve ‘order-of-magnitude’ hesabı yapabilme becerisi.. Bu konu iyi bir astronom ve astrofizikçinin ‘alet çantasındaki’ paha biçilmez bir beceri özelliğini taşıyor. Astronomide sürekli çalışacağın ‘astronomik rakamları’ manipüle etmek, bunlar üzerinden elde ettiğin ‘kaba’ sonuçları yorumlamak ve belki de en önemlisi ‘ölçekleme’ kavramını kafana iyi oturtmalısın.. Fizikteki ‘küresel inek yaklaşımını’ bu aşamada gerçek anlamda uygulamayı öğrenmen gerekecek. Önereceğim kaynaklar için bir önceki yaz dizisine başvurabilirsin.
                moo
                  • Geçen yazı dizisinde önerdiğim, ikinci sınıf itibariyle alıp takip edebileceğin, bölümde açılan ‘Astronomiye Giriş’ dersi, astronomiye tam anlamıyla bir matematiksel ve fiziksel bir giriş olacak. Bu derste göreceğin hem temel astrofiziksel kavramlar hem de gözlemsel yöntemler senin her aşamada yanında olacaklar; o yüzden temelleri atarken kavramlar üzerinde oturup epey düşünmeni, ders materyalleri ve özellikle konuyla ilgili bulduğun problemlerle bolca zaman geçirmeni tavsiye ederim. Özellikle, astronomların fizkçileri bu alandan uzak tutmak için kasıtlı olarak geliştirdikliklerinden şüphelendiğim ‘parlaklık-kadir sistemini’ ve  Hertzsprung-Russell(HR) diyagramını çok iyi anlamaya bak. Özellkle HR diyagramındaki eksenlerdeki parametrelerin gözlemsel olarak ve teorik olarak nasıl elde edildiği, bu diyagramın renk-renk, renk-kadir diyagamlarıyla nasıl bir ilişkisi olduğunu etraflıca öğrenmeye çalış. Hatta yapabiliyorsan git bir yıldız katalogundan verileri çek ve kendi HR diyagramını oluştur(Bölümde aldığım Deneysel Fizik dersinde Erkcan(Özcan) hocamın yaptığı bir R uyulaması sana fikir verecektir). Bu derste referans kaynak için kullanılabilecek Erika-Bohm-Vitense’nin efsane üçlüsü ‘Introduction to Stellar Astrophysics’ kitabını öneririm.. İlk kitap temel astronomi kavramları ve gözlemlere eğilirken, ikinci kitap artık yavaş yavaş temel astrofizik kavramlarına giriş yapıyor.. İkinci ve üçüncü kitaplar bünyeyi biraz zorlayabilir ama ileri seviye konu ve yöntemlere önceden göz ucuyla aşina olmak her zaman kârınadır; üçüncü sınıfta yapacakların için ufak bir ‘teaser’ gibi düşün.. Astrofizik bu dersle birlikte yavaş yavaş gerçek yüzünü göstermeye başlayacak, ilk etapta oldukça karmaşık görünen, onlarca parametreli denklemlerin üstesinden nasıl geleceğini yavaş yavaş öğreneceksin, merak etme.
                    1
                    En “sade” haliyle astrofizik.. Onlarca parametreli denklemlerle her karşılaştığımda hissettiklerimi ne de güzel ifade etmiş..
                      • Öğrenmeye başladığın temel kavramları ve yöntemleri bir taraftan da laboratuvar şeklinde uygulama isteği duyacaksın ama Türkiye’de ne yazık ki yüksek lisansa gelip konu üzerinde araştırma yapmaya başlamadan ne bir gerçek gözlemsel veri görürsün, ne de bunlar üzerinde ufak bir takım hesaplamalar ve analizler yaparsın.. Olaya bu denli Fransız kalmamak adına, giriş dersinde gördüklerini hemen uygulamak için sana muhteşem bir program önereceğim: SalsaJ. Bu program ‘Hands-on-Universe’ adında bir eğitim ağının geliştirdiği ve temel amacı lise öğrencilerini(!) gerçek gözlem verileriyle tanıştırıp gerçek astronomi biliminin nasıl yapıldığını tattırmak olan, çok kolay kullanılabilir bir arayüze ve programla yapabileceğin sayısız aktiviteye sahip bir program. Sana SalsaJ’yi ne kadar övsem azdır, o yüzden gidip indirip en az bir aktivitesini yapmadan gidersen, tüm bu yazıları yazmak için saatlerini harcayan yazar olarak hakikaten gözüm açık gider, o derece.. Yapman gereken programı indirip kurarak, internet sayfasındaki Cepheid değişken yıldızlardan, Samanyolu Galaksisi merkezindeki karadeliğe, Mars’taki volkanlardan Exoplanetlere kadar çeşili konulardaki aktiviteleri gözüne kestirip, aktivite sayfasından sana sağlanan gerçek verileri indirmek, yönergelerden de yardım alarak analiz etmek.. Daha asronomiye giriş aşamasındaki bilgilerinle neler yapabildiğini görünce şaşıracaksın.. Bu program için özel geliştirilen bir proje var ki bunun için ayrı bir yazı hazırlamayı planlıyorum: Salsa Radyo Teleskop Projesi. Bu projede İsveç’te iki radyo teleskop dışarıdan ilgili herkese ücretsiz, hiçbir beklenti içinde olmadan kullanıma açık ve sen de önceden randevu alıp sisteme ufak bir program kurarak bağlanarak gözlemler yapabiliyorsun. Örneğin bu teleskoplarla yapılabilecek Samanyolu Galaksi Dönüş eğirileri ve haritalama projelerinin adım adım anlatıldığı muhteşem bir Kullanıcı Rehberi var(Türkçe çevirisi de çok yakında bu sayfaya eklenecek). Her astrofizikçi adayı lisans öğrencisinin mutlaka değerlendirmesi gereken bir fırsat bu... Bu teleskoplardan aldığın verileri SalsaJ ile ya da biraz programlama biliyorsan bu veriler için özel geliştirilmiş Matlab kütüphanelerini kullanarak analiz edebilir, ortaya güzel bir bilimsel çalışma çıkarabilirsin. Konuyla ilgili geçen yıl İTÜ Fizik Haftasın’da yaptığım sunumun pdf haline de şu bağlantıdan erişebilirsiniz: .pdf(3MB)
                        4
                          • Bir önce bahsettiğim başlığa benzer bir şekilde, bu sefer konu olarak biraz daha dar, fakat yapabileceklerin anlamında da bir o kadar zengin bir kaynak da yüksek enerji astrofiziği alanında X-ışını astrofiziği özelinde yapabileceğin çeşitli projeler.. Lise seviyesinde matematik ve temel fizik kavramları kullanarak süpernovaların genişlemelerinden, nötron yıldızlarının dönüş hızlarını hesaplamaya, uzak bir kuazarın uzaklaşma hızından bir galaksi kümesinin merkezindeki gazın sıcaklığını bulmaya kadar çok çeşitli ve müthiş öğretici aktiviteler bunlar.. Astronom ve astrofizikçilerin sıklıkla kullandıkları ds9 programı ile yapıyorsun tüm bu analizleri ve temel ‘order-of-magnitude’ hesabıyla birçok sonuca varıyorsun. Sözü geçen aktiviteler Chandra X-Işını Uzay Teleskobunun sitesindeki ‘Chandra Education Data Analysis Software and Activities’ sayfasındaki başlıklardan yola çıkarak hazırlanmış. Bu sayfanın arayüzü epey eski olduğundan çok erişebilir olmasa da iyi bir kaynak; fakat asıl vermek istediğim bağlantı bu aktivitelerden yola çıkarak bu yılın başında Coursera’da Rutger Ünv.’den efsane kişilik Terry A. Matilyski’nin şu ana kadar izlediğim en iyi ders olan ‘Analyzing the Universe’ dersi.. Dersin videolarına ve arşivine Coursera’nın sayfasından kayıt olup hala erişebiliyorsun.. Derste her hafta farklı tip bir kaynak üzerinde durulup hem astronomi hem de veri anlamında oldukça detaylı bir şekilde ama dediğim gibi bir lise öğrencisinin dahi yapabileceği şekilde inceleniyor(abartmıyorum yahu..) Dersin yanında her hafta verilen ödevlere de mutlaka bakmalısın çünkü her ödevde ayrı bir senaryo daha ele alınıp farklı farklı konularda aydınlanmaya devam ediyorsun. Bu dersi takip ettikten sonra, kendi bölümlerimizde astronomi dersinde tahtada yok nötron yıldızıydı, yok karadelikti, yok efendim galaksi kümesiydi diye saatlerce kavramsal olarak resmetmek için şekilden şekile girileceğine bu yöntem neden uygulanmaz diye sorgulamaktan hal oldum, izle sen de öyle olacaksın.. Kısacası bu fırsatı kaçırma, ilerde astrofizikte özellikle veri analizi yapmak için gereken hemen hemen tüm becerileri burada kazanabilirsin, bilgin olsun..

                          image
                          • Son olarak bu aşamada, bir önceki yazı dizimin ilk senesinde özellikle üzerinde durduğum programlama ve bilgisayar becerilerini mutlaka ama mutlaka geliştirmeye başlamalısın.. Bu beceriler seni ilerleyen zamanlarda astrofizik araştırmalarına hızlıca girebilmeni ve özellikle analiz kısmında oldukça sağlam bir zemine basmanı sağlayacak. Dil olarak ise önerim kesinlikle Python gibi bir script dili ve Linux işletim sistemi öğrenmen.. Astronom ve astrofizikçilerin Python’u ne kadar sevdiğini gördüğünde şaşıracaksın (bknz: AstroPy)..
                          Bir yazıda toparlayabileceğimi düşünüp, yazarken konu konuyu açtığından iki parçaya ayırmak durumunda kaldığım bu yazı dizisi, bir sonraki bölümüyle ‘Astrofizik’e Giriş’ ve ‘Kozmoloji-Yüksek Enerji Astrofiziği’ başlıklarıyla devam edecek.. Her zamanki gibi önerileriniz ve “burası olmamış, bence bu böyle değil” gibi yorumlarınızı bekliyorum.. Ayrıca yazılardan yararlanıyorsanız ufak bir yorum bırakarak, en azından saatlerce emek verdiğim bu yazılarla ‘boşluğa haykırmadığımı’ bilmek adına ufak bir geri bildirim sağlayabilirsiniz.

                          21 yorum:

                          ceyhun andac dedi ki...

                          Selam Arif,

                          Ellerine sağlık, yine kafa açıcı ve emek verildiği, üzerine düşünüldüğü belli bir yazı. Bu, neredeyse her şeyiyle yazdığın, katkıya pek de yer bırakmadığın :) fizik lisans üzerine yazdıklarından daha katkıya açık gibi duruyor çünkü astrofiziğin bir tarafından içeriye dalan her yiğit/yiğide gibi sen de kendi uğraşın olan konudan daha fazla dem vurarak yazmışsın yazını normal olarak. Belki yakın zamanda ben de daha uzunca bir yorumla yüksek enerji astrofiziğine girişe dair bir şeyler söylerim yazıyla ilgili. Hem ben bi kafayı toparlamış olurum böylece, hem de bir yerinden katkımız olmuş olur belki de, ne dersin?

                          Selamlar,

                          ceyhun

                          Arif Bayırlı dedi ki...

                          Merhaba Ceyhun,

                          Geridönüşün için öncelikle teşekkürler.. Evet dediğin gibi kaçınılmaz olarak bu formatta oluyor; daha çok gözlemsel ve veri analizi tarafı ama bir taraftan da kendini teoriden besleyerek.. Aslında fizik lisans yazılarında da bunun izleri var ama çok hissedilmiyor :)

                          Bu yazının daha ilk bölümü, aslında yapmak istediğim ikinci bölümde ben de biraz daha kozmoloji ve yüksek enerji astrofiziğine ama gene gözlemsel taraftan girmek; olur da sen teorik bir bakış sunan bir yazı yazarsan ne ala.. Hatta bu yazı için sana 'misafir yazar' teklifinde bulunuyorum :) Hakikaten süper olur!

                          Selamlar!

                          ceyhun andac dedi ki...

                          Aa, teşekkür ederim bu nazik teklifine! Kabul tabii ki, ama bu aralar biraz "sarsılmaz, şıpsevdi isteklere boyun eğmez" bir düzen oturtmak çabasındayım. Biraz gecikebilirim o yüzden. Bunun dışında seve seve tabii ki. Bir de hesaplamacımız gelirse voltran oluşturabiliriz burada, heheh. Yani ikimiz de dokunacağız az az tabii de, tüm işi simülasyon olan biri uğrasa tadından yenmeyebilir 3'lü kombinasyonumuz, evet.

                          Sana da selamlar, keyifli yazılar!

                          Hakan Gül dedi ki...

                          küçüklüğümden beri astrofiziğe ve kozmolojiye karşı hep ilgim var şuan üniversiteye hazırlanıyorum yazını çok beğendim üniversite olarak hangilerini tavsiye edersiniz açıkcası bilmek isterim astrofizikle ilgili daha çok makale bekliyorum şimdiden teşekkürler

                          Adsız dedi ki...

                          Öncelikler merhaba demek istiyorum ben bu yıl üniversite sınavına hazırlanıyorum astrofizik ve kozmoloji çocukluğumdan beri takip ettiğim ve işinide severek yapıcağım bir meslek öncelikler üniversitede hangi bölümden sonra astrofizikte yüksek lisans yapılıyor peki bilmiyorum aydınlatırsanız sevinirim birde üniversiteler arasında fark oluyormu eğitim kalitesinde şimdiden teşekkürler

                          Arif Bayırlı dedi ki...

                          Merhabalar,
                          Benzer iki yoruma da benzer cevabım olacak.. Astrofizik konusunda ilerleyebilmenin iki yolu; birincisi fizik bölümünden yola çıkıp lisans hayatınınızın son dönemlerinde alanını astrofizik olarak belirleyip ardından gene fizikten devam ederek yüksek lisans ile ilerlemek; ikincisi ise astronomi lisans programıyla başlayıp oradan devam etmek..

                          Kişisel fikrim fizik bölümü üzerinden bu işe girişmek. Böylece ilerde astrofizik ile uğraşırken karşına çıkacak çok temel fiziksel konseptleri kafana iyice oturmuş olacak ve farklı farklı alanlardan dersler alıp perspektifini daha fazla genişletme imkanı bulacaksın..

                          Bu alanlarda başı çeken üniversiteleri gene ODTU, Boğaziçi gibi üniversiteler.. ODTU'nün astrofizik kadrosu daha geniş diye biliyorum ama detaylı bilgim yok.. Boğaziçi'nde astrofizik kadrosu geniş olmasa da fizik bölümü gerçekten oldukça iyi hocalara ve imkanlara sahip.. Yüksek lisans ve doktora da Sabancı Üniversitesindeki astrofizik doktorası da Türkiye'deki öne çıkan programlardan..

                          Adsız dedi ki...

                          merhaba,
                          öncelikle bu bilgilendirici yazı için teşekkürler. küçüklüğümdem beri uzay çok ilgimi çekiyor. şu an lise 2'ye gidiyorum ve astronomiyle ilgili belgeseller izleyip kitaplar okuyorum. ileride astrofizik alanında eğitim alıp çalışmak istiyorum ama bunun için önce fizik okumam lazım. şu ana kadar gördüğüm fizik derslerine göre mekanik fiziğin pek de ilgimi çekmediğini söyleyebilirim. bu yüzden fizik okumak sizce benim için mantıklı olur mu? galiba birkaç üniversitede astronomi lisans programı var ancak puanları düşük ve fizik okumanın daha iyi olcağını düşünüyorum. mekanik fiziği çok da sevmeyen biri olarak bu mesleği hayatım boyunca yapabilir miyim? şimdiden teşekkürler

                          Deniz Kaçan dedi ki...

                          Ben de diğer birkaç arkadaş gibi oldukça meraklıyım astronomiye hatta meslek olarak başka herhangi bir işin beni mutlu etmeyeceğini düşünüyorum.Ne var ki üniversite yoluna girmeme 2 yıldan az kalmışken astronomi ve uzay mühendisliği bölümünün ve fizik bölümlerinin puanlarının düşük olması ve Türkiye'deki iş imkanları beni yiyip bitiriyor.Olunca mutlu olabileceğimi düşündüğüm tek mesleğe yaşadığım yerde verilen değer belli.Yurtdışı olanağını düşünüyorum,İngilizcem de iyi (her ne kadar speaking'de çekingen olsam da bunu bi şekilde aşıcağımı düşünüyorum) ama yurtdışı kolay iş değil bildiğiniz gibi.Lakin sevdiğimiz iş için göze alıcaz bazı şeyleri napalım.Eğer sizin yurtdışı üniversitelerde astrofizik eğitimi ve buralara gitme yolları hakkında herhangi bi bilginiz varsa çok makbule geçer.Gerçekten dört bir yanda çare arıyodum artık daha da sıklaştırdım malum zaman yaklaşıyor ve bu yolda sizin bilgi ve fikirlerinizin çok aydınlatıcı olacağına eminim.Yazı için de çok teşekkürler.Ülkemde sizin gibileri bulmak zor yanıtlarınızı bekliyorum.

                          Arif Bayırlı dedi ki...

                          Buradaki yazıları biraz daha genişletip, özellikle astrofiziğe yönelmek isteyenler için birkaç genel öneriye de yer vermek istiyordum fakat hali hazırda bunun için zaman ayırmam biraz güç.. Elimden geldiğince kısaca cevaplayım..

                          Astronomi/fizik bölümlerinin puanlarının düşük olmasıyla bölümlerin kaliteleri arasında doğrudan bir korelasyon yok maalesef. Astronomi bölümleri özelinde konuşmak gerekirse genel bir 'kalite düşüklüğü' var ama bu oraya gelen insanlardan çok, bölümlerin dinamik olmayan kadroları, imkanları vs vs nedeniyle.. Fakat aynı şeyi fizik için söyleyememem.. Türkiye'de gayet iyi bir şekilde fizik lisans okunacak yerler mevcut(bunların başında Boğaziçi ve ODTU geliyor..) ve astronomi/astrofizik ile uğraşmak için lisansta fizik yapmak bana kalırsa işin en doğal yolu.. Bu okullarda iyi bir motivasyonla, iyi bir hoca kadrosunun desteğiyle iyi bir temel atıp, ardından yurt dışı yüksek lisans/doktora olanaklarını kullanarak devam edebilirsin..

                          Ama lisansta Avrupa'ya çıkma fırsatım var diyorsan ne ala, o da iyi bir seçenek fakat burs bulabilir misin emin değilim.. Lisans programları hakkında hiç bir fikrim yok malesef, bu konuda yardımcı olamayacağım..

                          Unknown dedi ki...

                          Fazlasıyla yararlanabileceğim bir kaynak olmuş. Teşekkürler, emeğine sağlık! Fakat bir şey sormak istiyorum. Boğaziçi ve ODTÜ dışında önerebileceğin üniversiteler var mı Fizik alanında? İstanbul'da yaşıyorum ve ne kadar seçeneğim var merak ediyorum.

                          Adsız dedi ki...

                          Mükemmel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık! Merak ettiğim bir şey var;astrofizik dalı hayalimdeki gibi yıldızları, gezegenleri veya galaksileri inceleyebileceğim bir dal mı? Yoksa daha çok hesaplamalar, sayısal işlemlerle uğraşan bir alan mı?

                          Arif Bayırlı dedi ki...

                          Sevgili 'adsız' okuyucu;

                          Elbette astrofizik bahsettiğiniz konuların incelendiği dalın ta kendisi fakat bunları 'bilimsel' olarak incelemenin yöntemi tam da söylediğiniz gibi 'hesaplamalar ve sayısal işlemler'den geçiyor; matematik ve fiziğin bir uygulaması gibi düşünün. Türkiye'deki astronomi bölümleri halen bunu algılamamış olsa da olayın kendisi matematik ve fizik olmadan yapılması mümkün olan bir şey değil...

                          Unknown dedi ki...

                          Merhaba ben 11.sınıf öğrencisiyim ve küçüklüğümden beri bu mesleği istiyorum. Ama Türkiye'de bu bölüme önem verilmiyor ve ben sevdiğim mesleği yapamamaktan korkuyorum. Yurt dışında çalışma imkanını elde edebilir miyim sizce?

                          Arif Bayırlı dedi ki...

                          İyi bir üniversitede, bölümünüzü iyi bir öğrencilik yaparak kendinize kattığınız dil ve diğer becerilerle birlikte lisans sonrasında yüksek lisans ve doktora için her zaman yurtdışı fırsatınız olacak. Türkiye'de temel bilimlerin genel olarak anlamsız bir şekilde küçük görülmesi veya arkaplana atılması fikrinizi değiştirmesin fakat fizik/astrofizik gibi bir bölümü hakkıyla okuyup yurtdışında eğitime/araştırmaya devam edebilmek için tüm diğer bölümlere göre çok çok daha fazla emek ve çalışma gerektirdiği de aklınızın bir köşesinde olsun.
                          Başarılar!

                          Unknown dedi ki...

                          ''tek kelimeyle helal olsun'' aklımda yüzlerce yorum ve soru var ama söylemek istediğim bu, ilk defa yazılan bir yazıdan o kişinin içindeki duyguları özellikle arzuyu hissedebildim.

                          Arif Bayırlı dedi ki...

                          Geç bir cevap oldu, kusura bakmayın Hamit Bey. Teşekkürler yorumunuz için; bunu hissettiirebilmişsem ne ala :)

                          Adsız dedi ki...

                          Merhabalar! Ben lise öğrencisiyim. Ne olmak istediğime daha tam karar veremesemde 9. Sınıf öğrencisi olarak uzaya karşı içimde büyük bir merak var! Ailem tıpda cerrahi olmamı istiyor. Onu da düşünüyorum. Ama bu yazdıkların beni çekiyor. Dediğin kitapları alıp erkenden okumaya ve anlamaya çalışacağım. Programlamaya değindiğiniz yerde biraz da şaşırdım doğrusu. Pek bilgisayar bilgim yok ama yazdıklarından sonra onu da öğrenmeye çalışacağım. Ayrıca sizce hangi diller yeterli olur? İngilizce ve almanca yeterli mi? Onları geliştirmeye çalışıyorum da. Umarım cevap verirsiniz. Yazı için çok teşekkürler:)

                          Arif Bayırlı dedi ki...

                          Merhaba! Daha dokuzuncu sınıftan bu kadar bilinçli adımlar atman harika, tebrik ederim öncelikle! Programlama, fizik-matematik dendiğinde ilk akla gelen şey değil belki fakat güncel araştırmalar ve fizik yapma biçimlerine baktığında sürekli kullanman gerekecek ve hatta uzmanlaşman gerekecek bir araç olacak senin için bilgisayar, dolayısıyla etraflıca fikir ssahibi olup iyi bir programlama becerisi kazanmak her zaman senin işine yarayacaktır.

                          Dil konusunda İngilizce'nin "mükemmel" hale getirmen gerekiyor ve aslında bu yetiyor; diğer diller biraz daha ikincil kalıyor İngilizce'nin yanında çünkü araştırmaların çok büyük bir kısmı İngilizce olarak yayınlanıyor. Elbette yeni bir dil her zaman fazlasıyla sana ve eğitim hayatına katkı sağlayıp yeni olanaklar oluşturacaktır ama doğrudan bu dil ya da şu dil diye bir ayrım yapmak zor. Fransızca ve Almanca'dan biri düşünülebilir. Bu dillerle ilgili geçmişte kısa bir kaynak yazısı da yazmıştım, faydalanabilirsin: http://www.gokgunce.net/2014/07/dil-ogrenmek-uzerine-franszca-ve-almanca.html

                          Adsız dedi ki...

                          bende şuan 9. sınıf öğrencisiyim.yaklaşık 3-4 yıldır astronomi ilgilimi çekiyor.bu konuyla ilgili kendimi sürekli geliştirmeye çalışıyorum.özellikle astrofizik alanıyla ilgilenmek istiyorum. ama çevremdeki çoğu insan beni ciddiye almıyor. büyüyünce ne olacaksın sorusuna astrofizikçi olmak istiyorum deyince gülüp geçiyorlar hatta ciddiye almıyorlar bile. yakın çevrem tıp okumamı astronomi ile uğraşırsam iş bulma imkanım olmayacağı gibi şeyler söylüyorlar.ama onlara pek katılmıyorum. çünkü benim için önemli olan hayallerimin ve merak ettiklerimin peşinden koşmak.sonuçta belirli bir yaşam sürem var ve ben bu süreyi sevmediğim hatta nefret ettiğim bir işle ya da alanla uğraşarak tüketmek saçma geliyor.monoton bir yaşam sürmek kesinlikle istediğim şey değil o yüzden sonuna kadar merak ettiklerimin ve hayallerimin peşinden koşacağım.bana ve benim gibi olanlara bu konuda bilgilendirdiğiniz,cesaretlendirdiğiniz için teşekkürler...
                          HAYALLERİMİZE VE MERAK ETTİKLERİMİZE ULAŞMAMIZ DİLEĞİYLE...
                          BİLİMLE KALINNNN

                          Unknown dedi ki...

                          Cok guzel paylasim..
                          9 senelik insaat muhendisiyim. Itu den mezun oldum. Tum sektoru birakip astrofizik okumak istiyorum.
                          Yaziniz icin cok tesekkur ediyorum. Cok bilgilendirici bir yazi. Ayrica tanismak da isterdim belki bir kahve ismarlayabilirim. Tabii isterseniz.

                          Unknown dedi ki...

                          merhaba, öncelikle ben 10. sınıf öğrencisiyim ve benimde diğer herkes gibi küçük yaştan astronomiye ilgim var 8. sınıfta liseliler için Ali kuşçu uzay evinde düzenlenen bir amatör astronomi programından sertifika aldım. şu an fen lisesinde okuyorum ve okulumuza bir astronomi klubü açmak istiyorum umarım arkadaşlarla bunu başarma imkanımız olur. benim soracağım soru okumak istediğim astrofizik bölümü hakkında. boğaziçi fizik yada başka bir üniversitenin fizik bölümünü tercih etmeyi düşünüyorum ilk olarak ama daha sonrasında bunu nasıl astrofiziğe geçiririm yada asıl astrofizik nasıl okunur bunun hakkında hiçbir bilgi edinemedim.sizce ne yapmalıyım? fiziğin hangi bölümüne yoğunlaşmalıyım, hangi üniversiteleri tercih etmeliyim ve nasıl astrofizik okuyabilirim? birde lisans kısmına değinirseniz çok sevinirim.şimdiden çok teşekkürler. :)

                          Paylaş!

                           

                          Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki