13 Haziran 2008 Cuma

Coma Galaksi Kümesi

Hubble Haber Merkezi geçen günlerde Kuzey Gökküre'nin en muhteşem manzaralarından biri olan, Berenices'in Saçı (Coma Berenices) takımyıldızındaki Coma galaksi kümesinin görüntülerini yayınladı. Abel 1656 olarak da bilinen bu galaksi kümesi bizden 300 milyon ışık yılı uzakta bulunuyor. Samanyolu galaksi düzleminin kuzeyinde kaldığından galaksinin gaz ve toz etkisinden etkilenmeden karanlık bölgelerden teleskop ile çok rahatlıkla görülebiliyor.

Galaksi kümesinin orta bölgelerinde yaşlı yıldızlardan oluşan bulanık görüntüye sahip olan eliptik galaksiler bulunurken, kenarlara doğru gidildikçe renklerinden halen yıldız doğumlarına ev sahipliği yaptıkları belli olan spiral galaksiler görülüyor. Yukarıdaki görüntüde çapı yaklaşık 20 milyon ışık yılı olan alan binlerce galaksi içeriyor.

Görüntü koma galaksi kümesinin merkezinden itibaren toplam küme büyüklüğünün 1/3'ünü içeriyor. Sol üstte etrafındaki galaksilerden daha parlak, mavi bir spiral galaksi göze çarpıyor. Gaz yoğunluklu spiral kolların yanında kızıl kahverengiye kayan dış kollar bu galaksinin geçmişte bir şekilde başka bir galaksi ile etkileştiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Bu fotoğraflar yakın galaksi kümelerini gözlem çalışması sırasında çekildiler ve alınan veriler galaksi oluşumları ve yoğunlukları konusunda bir çok konuya ışık tutacak.

Fotoğrafların yüksek çözünürlüklü hallerine Hubble Haber Merkezinden ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki