15 Haziran 2008 Pazar

Ulysses görev süresini dolduruyor

1993 yılında NASA ve ESA ortaklığıyla gönderilen ve Güneş'i bir çok yönden derinlemesine inceleyen Ulysses uzay aracı görevinin 17. yılında emekliye ayrılıyor.. Ulysses Güneş araştırmalarında güneş fizikçilerine o ana kadar bilinmeyen Güneş'in kutuplarıyla ilgili bir çok değerli bilgi sunmuştu. Bunun yanında Güneş'i yıldızlar arası boşluktan ayıran "heliosphere" tabakasını ve manyetik alanlar sebeiyle oluşan güneş rüzgarlarını da incelemişti.

Ulysses Uzay Aracı (Kaynak ESA)

Güneş'in etrafında kutuplar üstünde hareket edebilecek şekilde bir eksene yerleştirilebilmesi için Ulysses, 1993 yılında Jupiter'e doğru fırlatılmış, dev gezegenin kütle çekimi kullanılarak ekliptik yörüngesinden saptırılarak Güneş'e doğru yönlendirilmişti.

Görev süresinin bitmesine rağmen 4 kez uzatılan Ulysses'in, üzerindeki güç jenaratörlerinin istenilen verimi vermemesi sebebiyle 1 Temmuz itibariyle görevine son veriliyor. ESA sitesinde Ulysses anısına üç yazıdan ve çeşitli animasyonlardan oluşan bir yazı dizisi hazırlamış incelemenizi tavsiye ederim :

ESA - The Ulysses legacy

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki