11 Haziran 2008 Çarşamba

GLAST artık gökyüzünde!

Son bir kaç gündür üst üste ertelenmelerle fırlatılışı bugüne kadar uzayan GLAST - Gama Işını Uzay Teleskobu bugün Türkiye saati ile 19:05'de Cape Canaveral Hava Kuvvetleri istasyonundan Delta 2 roketleriyle başarılı bir şekilde uzaya gönderildi. NASA TV canlı yayında fırlatılışı yayınladı ve ben de heyecanla bu tarihi olayı takip ettim. Fırlatılış sırasında NASA TV'deki yayına ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Açılacak videoyu 1 saat 15 dakika ileri alıdığınızda fırlatma anı izleyebilirsiniz.

Aşağıda fırlatılış öncesi gece çekilen etkileyici bir fotoğraf var :

Kalkış anından öncesi ve kalkışı gösteren fotoğraflar da aşağıda :

Kalkış öncesi GLAST Kalkış Rampası 17-B'de

Kalkışa saniyeler kala...

3-2-1 ve Kalkış...

Roketler ateşlendi ve GLAST yükseliyor...

Fırlatış herhangi bir problem olmadan gerçekleşti ve bir saat kadar sonra da teleskop araçtan ayrılarak yoluna kendi devam etmeye başladı. İki güneş paneli de sağlıklı bir şekilde açıldı. Bugünden sonra, önümüzdeki iki hafta boyunca teleskobun testleri ve kalibrasyonu yapılacak, ardından ilk test görüntüleri alınacak. Bilim ekibinin açıkladığına göre ilk resmi bilimsel gözlem 60 gün sonra yapılmaya başlanacak.

Günümüz kozmolojisi ve astrofiziğinin en zorlayıcı sorularını cevaplamak için gönderiliyor GLAST. Karanlık madde ve karanlık enerji, kozmik arka fon ışınımlarının kaynağı, karadelikler gibi konularda araştırmalar yapılacak ve belki de yeni bir fiziğin kapılarını ayarlayacak..

Fırlatma fotoğrafları Monstersandcritics.com'dan alıntıdır.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki