3 Haziran 2008 Salı

Günlük Haber Turu - 3 Haziran

Dönemin bitmesiyle soluğu memleketimde aldım ve eve internet bağlatana kadar blogla pek ilgilenemedim. Bugün itibariyle kaldığım yerden devam ediyorum. Yaz süresince kendi çalışmalarım doğrultusunda da blogu biraz daha kişiselleştirmeyi düşünüyorum. Günlük haberlerin yanında kendi araştırmalarımı ve yazılarımı da yayınlamayı düşünüyorum... Blog okuyucularından gelecek önerilere de her zaman açığım...


Gökbilim Dergisi'nin Haziran sayısı yayınlandı. Tamamen gönüllü bir ekiple hazırlanan dergini bu 8. sayısı. Bu sayıda Yiğit Kaçar ile birlikte hazırladığımız "Anka Kuşu Mars'a Kondu" yazısını umarım beğenirsiniz. Phoenix göreviyle ilgili detaylı bir dosya oluşturduk. Diğer yazıları da okumanızı mutlaka tavsiye ederim.

Kaynak space.com

Uluslararası Uzay İstasyonu'na görev uçuşlarından STS-124 Pazar gecesi TSİ ile 00.02'de Discovery'nin fırlatılışıyla başladı. NASA TV'den canlı yayınlanan kalkış Discovery'nin son uçuşlarından biri olması sebebiyle özel bir öneme sahipti. Her hangi bir problem olmadan başarılı bir şekilde fırlatılan Atlantis dün itibariyle UUİ'ye kenetlendi ve mürettebat istasyona girdi. Discovery Japonya'nın büyük deney modülü olan KIBO'yu yanında taşıyor. Bugün yapılacak uzay yürüyüşü ile modülün istasyona monte edilmesine başlanacak. Kalkışın ve kalkış sonrası Discovery'den görüntülerin olduğu videolara space media sitesinden erişebilirsiniz. Bu sitede uzay görevleriyle alakalı çok derin bir arşiv var, incelemenizi tavsiye ederim.

Discovery'nin kalkışı sırasında her ne kadar problem yok gibi göründüyse de kalkıştan sonra alan incelemelerinde büyük hasar oluştuğu bildirildi. Hasar konusunda incelemenin başlatıldığını bildiren yetkililer, hasarın önümüzdeki görevleri engelliyeceğini düşünmediklerini belirttiler. Konuyla ilgili detaylı makaleyi Universetoday'den okuyabilirsiniz.

Spiral galaksilerin merkezlerindeki karadelikler ile kolların sıklığı arasında bir ilişki kuran araştırmanın sonuçları geçen gün yayınlandı. Araştırmaya göre merkezindeki karadeliklerinin kütlesi büyük olanların spiral kolları daha sık olduğu öne sürülüyor. Böylece galaksi merkezlerindeki karadeliklerin kütlelerinin hesaplanmasında etraflarındaki yıldızların hız ölçümü gibi zor yöntem yerine alternatif bir yöntem bulundu gibi görünüyor. Konuyla ilgili detaylı haber için tıklayınız.


Bugün yayınlanan bir haberde ise galaksimiz Samanyolu'nun bunun öncesinde bilindiğinden farklı olarak iki ana spiral kola sahip olduğu açıklandı. Konuyla ilgili makaleyi space.com'dan okuyabilirsiniz.

Ayrıca UniverseToday tarafından yayınlanan haftalık AstronomyCast'te çok güncel bir konu tartışılıyor: "Mars'ta Su Araştırmaları" , Are We Alone haftalık podcastlerinde ise ilginç bir konu, yaşlanmayı önlemenin mümkün olup olmadığı tartışılıyor. "Aging : Stop Right There" başlıklı podcast için tıklayınız.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki