21 Haziran 2008 Cumartesi

Mars'tan Buz Haberi

Beklenen haber geldi... Phoenix'in 20. görev gününde(Mars Günü) örnek aldığı Dodo-Goldilocks alanından 24. gün alınan görüntüler karşılaştırıldığında parlak bölgelerde gözle görülür farklılıklar yer alıyor. Bu da buzun işareti..
Resmin büyük hali için tıklayınız (Kaynak NASA-JPL)
Görev yetkilileri yüzeyin bir kaç cm altında karşılaştıkları bu bölge hakkında bekleyip görerek bilgi edinmeyi düşünüyorlardı ve 4 günde sonuca ulaştılar gibi görünüyor. Fotoğrafın üst bölgesinde kazma işlemi sonucu açığa çıkmış parlak alanın gittikçe azaldığı gözlendi ve soldaki fotoğrafta, sol alttaki kümelenmiş parçacıklara 24. gündeki fotoğrafta rastlanmadı. Bunun da açıklaması bu parlak bölgelerin buz olduğu ve ortaya çıkmalarıyla geçen sürede süblimleşerek yavaş yavaş yok oldukları. Yetkililer ilk başta bu bölgelerin tuz da olabileceğini söylüyorlardı fakat dün yapılan açıklamada Peter Smith :"Bu kümelenmiş materyallerin bir kaç gün içinde yok olması , bu bölgelerin buz olduğunu gösteriyor. Tuz olduğu durumda bu gerçekleşemez" dedi...

Snow White kazı alanı

Phoenix, 22.günden itibaren bilim çalışmaları için ayrılmış "Snow White" adlı bölgede kazı çalışmalarına başladı. Bu alan yüzeyde görülen poligon bölgelerin merkezine yakın bir alan. Bu bölgede buzla karşılaşmak ilk kazı alanındakinden biraz daha geç olması bekleniyor. Fakat araçtan gelen dünkü bilgilere göre robot kolu sert bir yüzeyle karşılaştı. Bunun beklenen buz yüzeyi olduğu tahmin ediliyor.

Phoenix üzerinde son günlerde kalıcı hafıza(flash) problemi yaşanıyordu. Rutin bilgilerin(batarya durumu-aracın sağlığı vs vs..) kontrol edilemeyecek şekilde artması ve bu bilgilere yüksek öncelik tanıması görev bilgilerin kalıcı diske kayıt edilmesini engelliyordu. Phoenix'i hazırlayan Lockhead Martin Space Center yeni bir yazılım yamasını Phoenix'e göndermeye hazırlanıyor. Böylece sorunu aşacaklarını tahmin ediyorlar.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki