3 Haziran 2008 Salı

W28 : Karma Supernova Kalıntısı

Dün Candra X-Işını Teleskobu sitesinden yayınlanan fotoğraflarda, bir yıldızın patlaması sonucu etrafa yayılan supernova kalıntılarının yüksek enerjili X-ışını bandında görüntüleri bulunuyor.

Yıldızlar yaşmalarının son evrelerinde, çekirdeklerindeki yakıtlarını tüketip büyük bir patlama ile etrafa madde saçıyor; bu maddeler de yıldızın etrafında gaz ve toz bulutlarının oluşmasına neden oluyor. Yıldızın ve patlamanın türüne göre bu kalıntıların tipi de değişiyor. Yayınlanan W29 adlı supernova kalıntısı diğer bir çok supernovalardaki özelliği taşıdığından "karma-morfolojik" kategorisi altında inceleniyor. Kalıntının merkezinde çok yüksek sıcaklıklarda ısınmış maddeler X-ışını tayfında ışıma yapıyorlar; ayrıca bölgenin iç kısımları ancak radyo dalgalarında gözlenebilen bir kabuk tarafından kaplanmış durumda.

Resmin büyük hali için tıklayınız (Kaynak Chandra X-Ray Observatory)

Verilen görüntülerde her farklı dalga boyu supernova şok dalgasının yıldız etrafındaki maddeyle nasıl etkileştiğine dair bilgiler veriyor. Yukarıdaki görüntüde yıldızın kendisi ve arka planı Şili'deki Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi tarafından elde edilen görünür ışık tayfında gösteriliyor(beyaz ve gri renkler). Radyo tayfındaki görüntüler(turuncu) ise Mexico'daki VLA tarafından , X-ışını tayfındaki görüntüler ise(turuncu) ROSAT X-Işını teleskobu ile elde edilmiş.

Resmin büyük hali için tıklayınız (Kaynak Chandra X-Ray Observatory)

Chandra X-Işını teleskobu ile yapılan yeni gözlemler W28 hakkında yeni detayları ortaya çıkardı. Yakınlaştırılmış alandaki görüntüde düşük enerjili bölgeler kırmızı, orta enerjililer yeşil ve en yüksek enerjili alanlar mavi ile gösterilmiş. Chandra'dan alınan veriler merkezdeki ışınımın şekli, yayılımı ve etrafa etkisi konusunda çok daha detaylı bilgiler sunuyor.

Astronomlar bu verilerle yıldız patlamaları sonucu oluşan ışınımları ve bu ışınımların etraflarındaki maddeler ile etkileşimleri konusunda yeni bilgiler edineceklerini düşünüyorlar.

Kaynak : Chandra X-Ray Observatory

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki