28 Haziran 2008 Cumartesi

GLAST heyecana hazırlanıyor!

Geçtiğimiz haftalarda uzaya fırlatılan GLAST gama ışını uzay teleskobunun hazırlık aşaması devam ediyor ve gelen verilere göre herşey yolunda! Dün GLAST'ın resmi blogundan görev yetkilisi Steve Ritz tarafından yapılan açıklamaya göre teleskop üzerindeki 16 LAT dedektörü aktive edilmiş durumda ve kozmik yüksek enerji parçacıklarından ilk alınan veri görev merkezine işlenmek üzere gönderildi. Uzaydaki kozmik ışınım yoğunluğu değişkenlik gösterebildiğinden alınan bu veriler ışığında GLAST'ın çalışma aralığı hassas bir şekilde ayarlanmaya çalışılıyor.

Bunun yanında GLAST üzerindeki bir diğer alet olan GBM(GLAST Burst Monitor)'de aktive edildi, önümüzdeki haftalarda ilk gama ışını izlerini gözlemek için ince ayarları yapılıyor.

Görevde planlanan gelişmeler herhangi bir sorun olmadan, beklenen zamandan bir gün öncesinden ilerliyor. Görevin önümüzdeki bir yıllık planına bu bağlantıdan(pdf-170kb) erişebilirsiniz.

Görev ekibi alınacak ilk görüntüler için şimdiden sabırsızlanıyor. Paylaşılacak ilk sonuçları bizler de merakla bekliyoruz. Görev hakkında detaylı bilgi almak için daha önce yazdığım görev yazısından(Gama Işınımda Yeni Ufuklara) ya da aşağıdaki bağlantılardan yararlanabilirsiniz.

GLAST Resmi Sitesi

GLAST Görev Blogu

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki