20 Haziran 2008 Cuma

Güncel Haber Turu

Paylaşılacak çok fazla şey olduğunda bir başlık altında toplamak daha mantıklı oluyor. Blogların en sevdiğim özelliği bir çok kişinin yazılarından, verdikleri bağlantılardan onlarca yeni site,blog ya da yayın keşfetmeyi sağlıyor olması. Bu amaçla burdan da ilgimi çeken yayınları paylaşmaya çalışıyorum...

İlk olarak geçen hafta fırlatılan ve sabırsızlıkla ilk çalışmalarını beklediğimiz GLAST'ın hazırlıklarının paylaşıldığı resmi bir blog oluşturuldu. Uzay teleskobunun son durumunu ve gelecek planlarını burdan yakından takip edebilirsiniz. Ayrıca NASA'nın çeşitli konularda ev sahipliği yaptığı blogları bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Aylardır konuşulan, çalıştırılması sabırsızlıkla beklenen, bir kaç heyecanlı arkadaşın üstüne onlarca komplo teorileri yazdığı LHC, soğutma işleminin sonuna geliyor. CERN'in konuyla ilgili bugün yaptığı açıklamayı inceleyebilirsiniz. Bunun yanında LHC ile ilgili bu hafta yayınlanan SETI Radyo'da "Are We Alone- Get Your Boson" podcastini kesinlikle tavsiye ederim. CERN Direktörü Robert Aymer çarpıştırıcı hakkında Harvard'tan Simon Steel oluşacağı söylenen karadelikler hakkında çok değerli bilgiler veriyor. Bunun yanında çok büyük bir füzyon proje olan ITER hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

BBC'nin yayınladığı Patrick Moore ve Chris Lintott'un sundukları Night Sky'ın Haziran bölümü yayınlandı. "The Battle of Giants" adlı bölümde dev gezegenlerin savaşı anlatılıyor. Ayrıca verdiğim bağlantıdaki sayfada eski bölümleri de izleyebilirsiniz.

Discovery kanalının web sitesi üzerinde Dünya'da hali hazırda geliştirilen en büyük 9 bilim projesi ile ilgili güzel bir yazı var. LHC'nin başı çektiği listede incelenecek daha 9 tane müthiş proje var..

Kızılötesi spektrumda Cassiopea A supernovasının yankıları ile ilgili ilginç bilgiler edinmek için Spitzer Uzay Teleskobu ekibi tarafından yayınlanan yeni videoya göz atmanızı tavsiye ederim.

Son olarak bu hafta yayınlanan ve hoşuma giden bir fotoğrafı paylaşmak istiyorum. Saturn'un atmosferinin hemen üstünden görünen iki yıldız Dünya'ya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri'nin iki yıldızı Alpha Centauri A ve B. Fotoğrafta çok rahat bir şekilde birbirinden ayrılabiliyor. Aslında bu sistem üçlü bir sistem fakat Alpha Centauri C görüntüde ayrılamıyor.

Resmin büyük hali için tıklayınız (Kaynak Cassini Huygens -NASA)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

slm arif abi.ben d.bakır dan doğan.yaşım daha 17 olmasına karşın uzaya olan merağımı anlatamam.buralarda bilgi edineceğim yerler hemen hemen hiç yok.abi sizin gibi bilime sussamış abilerimiz saesinde rahatça bilgi edinebiliyoruz.çalışmalarınızda başarılar dilerim.iyiki varsınız.
teşekürler...

Arif dedi ki...

Sevgili Doğan,

Güzel sözlerin için teşekkür ederim. Umarım sitedeki yazılardan en iyi şekilde yararlanırsın.

Artık günümüzde bilgiye erişmek için bulunduğumuz konumun önemi hemen hemen önemsiz, çünkü internet üzerinden nitelikli kaynaklardan ilgi alanın dahilinde bir çok bilgiye ulaşabilirsin.

Uzay merakın için sana tavsiye edebileceğim Türkçe kaynaklardan biri de www.amatorastronomlar.org sitesi. Bu konuyla detaylı bilgiler almak ve daha çok şey öğrenmek için iyi bir İngilizce şart. Eğer yabancı dilini edinmediysen mutlaka bu konu üzerine yoğunlaşmanı öneririm.

Evreni anlamanda bir nebze katkım olduysa ne mutlu bana. Sana da iyi çalışmalar.

Sevgiler

Arif

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki