10 Mayıs 2008 Cumartesi

Anten Galaksilerinin Yeni Uzaklıkları

Anten Galaksileri olarak da bilinen NGC 4038 ve NGC 4039(Karga Takım yıldızı) spiral galaksilerinin birleşmesiyle oluşan sistemin bizlere uzaklığının bilindiği gibi 65 milyon ışık yılı değil, 45 milyon ışık yılı olduğu araştırmalar sonucuna elde edildi. Aradaki 20 milyon ışık yılı uzaklık astronomik uzaklıklar söz konusu olunca lafı mı olur diyebilirsiniz belki ama bizlerden milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksilerle karşılaştırısak bu yakın komşumuzun uzaklığındaki 20 milyon(cuk) farklılık bile onu bize daha da yaklaştırıyor.

Resmin büyük hali için tıklayınız (Kaynak spacetelescope.org)

Anten Galaksileri Dünya'ya yakınlıklarıyla bilinen ve dolayısıyla galaksi birleşmelerinin detaylı incelenmesini sağlayan bir sistem. Galaksi birleşmeleri konusunda teorilerini kanıtlamak adına başvurulan bu sistemin uzaklığı hakkında yakın zamanda Avrupa Güney Yarımküre Gözlemevi ve Hubble'ın beraber yürüttüğü araştırmalarla yeni bilgilere ulaşıldı. Birleşmenin etkisiyle dışa doğru saçılan uç bölgeleri incelerken bilim adamları kırmızı devlerin parlaklıklarını ölçerek galaksilerin Dünya'ya olan uzaklıklarını 45 milyon ışık yılı olarak ölçtüler.

Bilimadamları araştırmalarını özellikle güney uç bölgesindeki , merkezden yalıtılmış yıldızlar üzerinde yoğunlaştırdı. Buradaki kırmızı devler ulaştıkları parlaklık değerleri ölçülerek uzaklık hesaplamaları yapamak için kullanıldılar.

Peki yeni hesaplanan uzaklık ne işimize yaradı? 65 milyon olarak kalsaydı ne kaybederdik? Yeni hesaplamalar galaksilerin birleşmesiyle oluştuğu düşünülen yeni yıldız kümelerinin büyüklüklerinin teorilerde hesaplananlarla şimdi tutarlı olduğunu söylüyor. Yani yıldız kümeleri konusunda anten galaksileri fizik için artık ekstrem bir durum değil.

Galaksilerin yakınlığı ve birleşmeleri sebebiyle daha uzun yıllar boyunca gözlerin bu sistem üzerinde olacağı kesin!

Araştırma bulgularının yayınlandığı makale için tıklayınız.
Anten Galaksileri hakkında daha çok araştırma için tıklayınız.
Duyuru ile yayınlanan videoyu izlemek için tıklayınız.

Haber Kaynağı : SpaceTelescope

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki