25 Mayıs 2008 Pazar

NASA - İniş Öncesi Brifing

TSİ ile 22:00'de NASA tarafından Mars'a iniş öncesi son brifing yapıldı. Brifingde Phoenix görevinden sorumlu iki yetkili aracın son durumu ve iniş hakkında detaylı bilgiler verdiler. Ardından katılımcılardan sorular alındı.

İnişe yaklaış 3 saat kala ekibin heyecanı ifadelerinden anlaşılabiliyordu. Teknik hazırlıkların 3 saat kadar önce tamamlandığını ve ekibin kollarını bağlayarak inişi bekledikleri belirtildi. Phoenix'in son verilere göre durumunda herhangi bir sorun olmadığı herşeyin planlandığı gibi yürüdüğü açıklaması yapıldı.

Brifinge iniş ile alakalı son gelişmelerle başlayan ekip ardından iniş alanının son durumu ile alakalı konuştu. İniş alanını oluşturan 3 sigma elips alanındaki küçük bir tepeciğin iniş konusunda %1 ihtimalle sorun çıkarabileceği olasılığı olduğu belirtildi. Bu küçük tepeciğinde %10 ihtimalle kayadan oluşuyor olabileceği hesabıyla iniş arazisi konusunda yaklaşık %.1 olasık dahilinde problem görünüyor. Bu da göz ardı edilebilecek bir hesap.

Katılımcılardan gelen sorulardan birinde brifigde gösterilen animasyonun sonunda Mars yüzeyinin benzetim yapılmış fotoğrafının ne kadar gerçeği yansıttığı soruldu. Ekibin verdiği cevap yüzeyin aralıklı poligonal şekillerde olduğu ve iniş kolaylığı sağlaması açısından seçildiği üzere gayet düz bir arazi olduğu; belki ufak çaplı kayaların olabileceği şeklinde oldu.

Brifing katılımcılarının-genellikle haber ajansları ve medya temsilcileri-en çok merak ettiği konu Phoenix'den alınacak ilk mesaj ve ilk fotoğraflar. "Phoenix atmosfere girmeden önce Dünya'ya X-bandında düşük veri kapasiteli doğrudan yayın yapıyor olacak. Gövde araçtan fırlatıldıktan sonra ise bu mümkün olmayacak ve UHF bandına geçilecek. UH bandından iletişim Dünya'dan kaydedilebilmesi açısından çok zayıf olacağından Odyssey tarafından kaydedilip, ordan Dünya'ya gönderilecek. İlk fotoğraflar da inişten 1.5 saat sonra Phoenix üzerinden Dünya'ya aktarılacak. İlk fotoğraflarda daha önce belirtildiği gibi Güneş panellerinin konumu ve en iyimser ihtimalle iniş yüzeyinin fotoğrafları olacak" şeklinde açıklama yapıldı.

EDL fazında ard arda 12 thruster'ı teker teker ateşleyip , 26 başarılı hareketi gerçekleştirmesi gereken Phoenix hızla Mars'a yaklaşıyor. Şu anda Phoenix üzerinde bir pencere olsaydı Mars'ı 10 dolunay büyüklüğünde görebileceğimizi belirtti brifing yetkilileri. Orda olup seyretmeyi isterdim...

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki