11 Mayıs 2008 Pazar

Mars için Geri Sayım Başladı!

Phoenix araştırma robotunun Mars'a inişi(kurgusal çizim)(Kaynak NASA)

NASA'nın Mars'a gönderdiği Phoenix uzay aracı Mars etrafında hassas yörünge ayarlarını tamamlayıp 25 Mayıs günü yüzeye inmek için hazırlanıyor. NASA'nın son yayınladığı basın duyurusunda herşeyin yolunda gittiği ve Phoenix'in inişten önceki son olağan yörünge düzeltmelerinden biri olan 10 Mayıs'taki düzeltmeye ihtiyaç duymadığı; bundan sonraki 17 Mayıs'taki düzeltme ile yetineceği bildirildi.

Phoenix'in Mars'a inişinin ilk onay mesajı Türkiye saati ile 26 Mayıs günü sabaha karşı 02:53(4:53 pm PDT)'de Dünya'ya ulaşması bekleniyor. Bu mesaj Mars'ta bu saatten 15 dakika 20 saniye önce yayınlanmış olacak, zira radyo dalgalarının ışık hızı ile Mars'tan Dünya'ya erişimi 15 dakika 20 saniye sürüyor. Tabi bütün bu hesaplamalar umut edildiği gibi başarılı bir iniş olursa geçerli.

Phoenix araştırma robotunun Mars'a inişi(kurgusal çizim)(Kaynak NASA)

NASA Jet Propulsion(Tahrik) Labaratuarının yaptığı son açıklamada Phoenix'in tasarımı sürecinde test aşamalarında karşılaşılan sorunlar ve geliştirilen çözümler anlatılmış. Mars gibi Dünya'dan milyonlarca kilometre uzak ve zorlu koşullara sahip bir gezegene güvenli bir iniş yapmanın zorlukları gerçekten çok fazla. Bu zorluklara karşılık milyonlarca dolarlık projenin geçmişte Mars Pollar Lander ve Beagle 2 gibi benzer akıbete uğramaması için mühendisler onlarca test yaptılar. NASA'nın sitesindeki bilgilere göre şu ana kadar Mars'a iniş görevlerinden ancak %50'den daha azı başarıya ulaşmış. Konu ile ilgili makaleye ulaşmak için tıklayınız.

Phoenix üzerinde iniş anında kullanılacak radarın tesleri sırasında(Kaynak NASA)

Mars'ta güvenli iniş bölgesi tespit edilen Phoenix uzay robotu bundan önceki robotlardan daha farklı. Opportunity ve Spirit gibi mobil bir görevden çok kutup bölgesinde sabit bir görev olacak. En önemli amaçlardan biri Mars kutuplarında bulunduğu varsayılan buz kütlelerini araştırmak. Bunun için robot kolu şeklinde bir kepçe ve araç üzerinde çeşitli bilimsel deney aletlerini kullanacak. Belki de yıllardır spekülasyonları yapılan Mars'ta hayatın izlerini bulacak, kim bilir?

Mars Phoenix görevini yakından takip etmek ve ilgili kişilerle yapılan web röportajlarına erişmek için spacEuropa blogunu ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Kaynak : NASA's Jet Propulsion Laboratory

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki