28 Mayıs 2008 Çarşamba

Phoenix - Genel Değerlendirme

Final sınavlarımı atlatmanın sevinciyle tekrar kaldığım yerden devam etmek istiyorum. Phoenix sonunda Mars'ta. Pazartesi gecesi TSİ ile 02:53'de yüzeye iniş yaptı ve ilk andan itibaren müthiş fotolar gönderiyor. İki gündür çalışmalarım arasında NASA'nın brifinglerini ve Planetary Society'den Amily'nin webcast'lerini takip ediyorum ve bir kaç problem dışında herşey yolunda görünüyor. Probleme biraz sonra değineceğim, fakat benim en çok ilgimi çeken fotoğrafları sizinle paylaşmak istiyorum. Bu fotoğraflar Phoenix'in Mars atmosferinde iniş yaparken paraşütün açılmasından 20 sn sonra Mars Recoinnassance Orbiter üzerindeki HiRISE kamerası ile yörüngeden çekilen fotoğraflar. Bu, bu tarz görevlerde bir ilk ve Phoenix'in iniş anını çok açık bir şekilde gösteriyor:

Bu fotoğraftaki görüntüden biraz uzaklaştığımızda aşağıdaki görüntüyü görüyoruz!! Çok ilginç, yani Phoenix bu kraterin ortasına mı indi, diye soruyorsanız cevabım hayır! Bu sadece bir göz yanılması. Phoenix iniş yaparken bu Heimdall adlı kraterin 20km kadar önünden geçiyor fakat iniş yaptığı yer burdan çok daha uzak.


Bunun yanında MRO'nun çektiği bir başka fotoğrafta Phoenix yüzeyde açık bir şekilde görülebiliyor.

Bu fotoğrafta sadece Phoenix yok. Güneyde görünen iniş anında bırakılan paraşüt ve güney doğudaki ise ısı kalkanı. Isı kalkanının atmosferde geçiş sırasında karardığı burdan bile belli oluyor. Paraşüt Phoenix'den yaklaşık 300m, ısı kalkanı ise 200m kadar uzakta.

Peki ilk başta bahsettiğim sorun neydi? Görevin ikinci gününden itibaren MRO üzerinden Phoenix ile haberleşen radyoya erişilemiyor. Yani MRO üzerindeki UHF radyoda şu anda bir problem var. Dünya'dan Phoenix'e günlük emirler ve Phoenix'den görüntüler bu hat üzerinden gittiğinden bu problem görevde küçük bir gecikmeye neden oldu. NASA dünkü brifingde konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve sorunu çözmeye çalıştıklarını belirtti. Fakat bu görevin başarısızlığa uğrayabileceği anlamına gelmiyor. Çünkü tıpkı MRO gibi Mars yörüngesinde bulunan Mars Oddyssey üzerinde de bir yedek radyo bulunuyor ve bugünden itibaren problem çözülemediği takdirde emirler bu radyo üzerinden gönderilecek. Plana göre dün Phoenix üzerindeki robot kolun ilk denemeleri yapılacaktı fakat bu, bir günlük bir gecikmeye uğradı. Yetkililer şu anki takvime göre robot kolu oynatmaya başlayarak sisteme bulunduğu yüzeyin 3 boyutlu halini öğretecekler ve ardından görevin 8. ya da 10. günü gibi topraktan ilk örnekleri alıp teste başlayacaklar. Ayrıca robot kol üzerinde bulunan kamera ile de toprağın detaylı fotoğrafları çekerek bir çok bilgi edinecekler

Bu çalışmaların yanında Phoenix üzerindeki kameralarla etrafın bir çok fotoğrafını çekerek Dünya'ya gönderiyor ve görev ekibi bu fotoğraflarla güzel Mars panaromaları oluşturuyorlar. Kutup bölgesine yakın iniş bölgesinin beklendiği gibi düzlük olduğu açık bir şekilde görülüyor. 5km kadar doğuda hafif tümseklerin görüntüleri de göze çarpıyor. Yakın bir zamanda bu panaroma fotoğraflar da yayınlanacak.

Görev ile alakalı son gelişmeler bunlar. İnişin üzerinden 3 gün geçmesine rağmen herşey yolunda gitti ve bölgenin bir çok fotoğrafına eriştik. Hava durumu verilerine göre de Phoenix bir süre daha sıkıntı çekmeden görevine devam edecek. Beni en çok heyecanlandıran şey ise dün basın brifinginde sözü geçen Phoenix'in üzerinde Planetary Society tarafından konulmuş ve Mars'a gönderilmiş bir mikrofon. Mars yüzeyinde ilerlyen günlerde ses kaydı yapacak. Görevin kritik hedefleri gerçekleştirildikten sonra ancak çalıştırılacağı belirtildi. Neler duyacağımızı merak ediyorum!

Phoenix Mars araştırmaları konusunda çok önemli bir adım. Mars'taki koşulların detaylı bir analizini yapacak olması belkide ilerde Mars'a insanlı yolculuklar için bir çok veri sağlayacak. Şimdilik hayal gibi görünsede bu görev sonucu çıkacak verilerin insanlığın uzay macerasını kökünden değiştirebileceğine inanıyorum...

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki