25 Mayıs 2008 Pazar

İnişe saatler kala..

İnişe yaklaşık 14 saat kala Phoenix'in gerçek zamanlı verilerine baktığımda Mars yüzeyinden 141.300 km yükseklikte Mars'a göre yaklaşık 10.000km/sa hızla ilerlediğini görüyorum. Haftalardır beklenen an gittikçe yaklaşıyor. NASA Jet Propulsion Labaratory'de dün yapılan basın açıklamasına göre aracın sağlığı yerinde ve herşey yolunda görünüyor.

Mars'taki son hava durumunu gözden geçirerek elips şeklinde dağılımı olan Phoenix'in iniş yapacağı noktaların genişliği 20km kadar daraltıldı. Bu alan Mars'taki hava koşullarına göre aracın hesaplanan yüzeye inme konumlarını oluşturuyor. Hava koşullarını tıpkı Dünya'daki gibi bir önceki günden tahmin etmek çok daha olası olduğundan dün böyle bir düzeltmeye gidildi, fakat varsayılan iniş noktasına büyük bir etkisi olmayacağı belirtildi.

Phoenix'in iniş yapacağı Kutup Çemberine yakın bölgedeki 3-sigma alanı olarak adlandırılan elips(sarı elipslerin en dışındaki aracın %99 ihtimalle iniş yapacağı alan olarak tahmin ediliyor; boyutları 70-80 km uzunluğunda 20 km genişliğinde) Büyük hali için tıklayınız.

Yapılan açıklamada ayrıca iniş yörüngesini değiştirmek için son manevra şanslarından biri olan dün akşamki manevradan vazgeçildiği ve buna gerek olmadığı açıklandı. Şimdi önümüzde en son manevra şansı bu gece 17:45'de. İnişe yaklaşıldıkça manevralar daha krtik oluyor, çünkü gerçekten işe yarayıp yaramadığınıkestirmek yüzeye yaklaştıkça zorlaşıyor. Bütün verilerin şu ana kadar olduğu gibi "nominal" olacağını uman iniş yetkilileri bu akşamki manevraya da gerek kalmayacağını düşünüyorlar.

İniş anında Mars'taki hava durumu da normal görünüyor. Dün Mars yüzeyinde iniş noktasına yakınlarda oluşan bir toz rüzgarının etkisini iniş anında göstermeyeceği belirtiliyor, bu içimizi ferahlatan bir haber.



Herşey yolunda gittiğinde bu gece saat 02:00 civarında güzel haberleri Mars'tan almış olacağız ve insanlığın uzay macerasında bir köşe taşı daha elde edilmiş olacak. Konuyu bu boyutuyla değerlendirmek daha da heyecan veriyor. Phoenix'in Dünya'dan gönderilişi ve Mars'a inişini gösteren bir video ile yazımı bitirmek istedim. Meraklı herkes gibi bende bu gece NASA TV karşısında saatlerimi geçireceğim ve iniş anında bilgisayarın karşısında her ne kadar yanlız olacak olsam da sandalyemden sıçrayıp, tezahurat etmemek için kendimi zor tutacağım..

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki