26 Mayıs 2008 Pazartesi

ve Beklenen An.. Phoenix Mars'a indi

Dün heyecanlı bir bekleyişin ardında Phoenix'in TSİ ile 02:53:44'de Mars'a inişi doğrulandı. Dün gece bu tarihi anı izlemek üzere NASA TV'ye kilitlenmiştik. Görev yetkililerinin ve operasyon merkezindekilerin heyecanları doruktaydı, tıpkı bizler gibi.

Phoenix'in uçuş parçasını(cruise stage) bıraktıktan sonra heyecan had safhadaydı ve herkes merakla EDL iniş fazını bekliyordu. İnişte en kritik olan 7 dakikalık dehşet olarak tanımlanan kısıma dakikalar kalmıştı ve Oddysey'den gelen verilerin hepsi nominaldi. Bütün süreçler eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyordu. Ardından EDL başladı ve ben de bilgisayarda bir tarafta NASA TV bir tarafta Nasa tarafından hazırlanan EDL simulasyonu açık heyecanla izliyordum.

EDL'den yavaş yavaş haberler gelmeye başladı, paraşüt başarıyla çıldı, ısı kalkanı fırlatıldı, bacaklar açıldı, thrusterlar ateşlendi araç havada son konum manevrasını yaparak inişi gerçekleştirdi. İniş haberi geldiğinde Operasyon Odası alkışlar ve sevinç çığlıklarıyla dolup taşmıştı ve bu çok güzel bir andı. İlk defa gerçek zamanlı bir şekilde böyle bir olaya şahit oluyordum.

Phoenix tamamiyle hatasız bir şekilde iniş yapmıştı; alınan veriye göre yüzeyde derecenin 1/4'ü kadar eğimle duruyordu ve güneşş panelleri için gerekli olan doğu-batı oriyantasyonunu da sağlamıştı! Artık iniş nedeniyle oluşan tozun kalkıp, güneş panellerinin açılmasını ve ardından ilk resimleri beklemek kalmıştı.

Hemen Gökbilim foruma girip benim gibi gecenin 3'ünde izleyip forumda takılan varmı diye baktığımda 4-5 kişiyi gördüm, ilk haber mesajını atamasam da sevincimizi forumdakilerle paylaştık. Sabah kalkmam gerektiğinden 05:00'de ilk fotoğrafların yayınlanmasına kalamadım ama kalktığımda ilk işim fotoğrafları incelemek oldu ve yüzeyden gelen ilk fotoğraf Phoenix'in tıpkı tahmin edildiği gibi çorak ve dümdüz bir alana iniş yaptığını doğruluyordu.

Ardından Güneş panellerinin düzgün bir şekilde kurulduğunu gösteren fotoğraflar geldi :


Ayak desteklerinin yere istendiği gibi oturduğunu doğrulayan fotoğraflar. Bu fotoğraf detayları göstermek adına işlenmiş bir fotoğraf :
Phoenix'den gelen görüntülerle oluşturulan ilk mozaik :

Ve yüzeyin ilk renkli fotoğrafı :

Phoenix sonunda Mars'ta ve bize Mars kutup bölgesinin resimlerini göndermeye başladı bile. Mars'ı farklı bir gözden ve bölgeden görmek çok güzel. Son detayları paylaşmaya devam edeceğim...

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki