20 Mayıs 2008 Salı

Küçük Yeşil Adamları Yanlış Şekilde mi Arıyoruz?

Dünya dışı yaşam araştırmalarında uzun süredir radyo sinyalleri dinleniyor ve bir "selam" mesajı aranıyor. Fakat bu yöntem gerçekçi bir yöntem mi? Akademik makale veritabanı ArXiv'e gönderilmiş olan bir makale bunun en iyi yöntem olmadığını iddia ediyor.

Radyo dalgaları elektro manyetik sektrumun bir ucunda en yüksek dalga boyuna en düşük frekansa sahip dalgaları oluşturuyor. Günümüzde de ışık hızında gittiğinden ve çeşitli modülasyonlarla bilgiyi üzerinde taşıyabildiğimizden iletişim için en uygun yöntemlerden birini teşkil ediyor. Ama galaksiler arası iletişime geçecek kadar ilerlemiş bir uygarlık haberleşmesini radyo dalgaları ile yaptığında bir kaç problemle karşılaşabilir. Radyo dalgalarında en büyük problemin radyo spektrumunun yüksek gürültüye sahip olması ve radyo dalgalarının uzayda gaz-toz bulutları, galaksiler tarafından kolaylıkla zarara uğratılabilebilmesi düşüncesi. Kulağa çok mantıklı geliyor.

Hawaii Üniversitesi'nden araştırmacılar radyo haberleşmesinden ziyade nötrinoları kullanarak haberleşmenin daha uygun olacağını iddia ediyorlar. Eğer uzaydan bilgi almayı istiyorsak nötrinoları dinlemenin radyo spektrumunu dinlemekten daha akılcı olacağını iddia ediyorlar.

Nötrinolar radyoaktif bozunmalarda ve nükleer etkileşimlerde(örneğin yıldızlarda) oluşan çok çok küçük kütleye sahip ve bilinen madde ile etkileşime girmeyen parçacıklar. Etkileşime girmemesi herhangi bir made tarafından absorb edilmesini ve saçılmasını engelliyor. Örneğin Güneşten yayılan nötrinolardan saniyede 70 milyar tanesi Dünya üzerinde 1 santimetrekare alandan (vücüdumuz da dahil) geçtiği biliniyor.


Önerdikleri yöntemde hızlandırıcılarda teknik bir süreçle elde edilen nötrinolar mors kodu şeklinde zaman modülasyonu ile bilgiyi taşıyorlar. Uzaydan gönderilen olası nötrino bilgilerinin ise halen yapımı süren çeşitli nötrino dedektörleriyle yakalanabileceği iddia ediliyor. En büyük tartışma ise nötrino dedektörlerinin geniş bir enerji spektrumunda algılaması ve nötrinoların ışık hızından daha yavaş hareket etmesi.

Super-Kamiokande Nötrino detektörü - Japonya

İlginç bir fikir gibi görünüyor. SETI araştırmaları için belki de yeni bir soluk olabilir.

İlgili makaleyi okumak için tıklayınız. (arXiv:0805.2429)
Konu hakkında daha önceden Universe Today'de çıkmış makale için tıklayınız.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki