11 Mayıs 2008 Pazar

Modern Fizik Temalı Komedi Dizisi mi..?


Bir haftadır blog üzerinden paylaşmayı planladığım bir konu vardı. Bugün elime geçen Science dergisindeki iki sayfalık yazıyı okuduktan sonra hemen yazmaya karar verdim. Amerika'da CBS kanalında Ekim'den beri yayınlanan ve benim de internetten takip ettiğim bir dizi "Big Bang Theory". İsmi ile fizik konusunda baya bir çağrışım yapıyor zaten. Ama izlerseniz olayın isimden ibaret olmadığını göreceksiniz.

Her fizikçinin evinde böyle bir tahtası var değil mi? :)

Dizideki karakterler 4 post-doktora fizikçi ve yan daireye taşınan barda çalışan genç bir kız. Dizi bazı yönlerini biraz abartsa da bu 5 kişinin gündelik hayatı üzerine dönüyor. Ana rollerde deneysel fizikçi Leonard ve teorik sicim kuramcı Sheldon var...Evet, gerçekten sicim kuramı muhabbeti bile dönüyor. Ama gündelik espirilerin içine o kadar güzel yerleştiriliyor ki, böyle ciddi bir konu bile güldürebiliyor...

Dizinin en eğlenceli yönü ise kuantum fiziği, sicim kuramı, supersimetri, büyük magnetoresistance(2007 Nobel Fizik ödülü konusu)i genel görelelik gibi modern fiziğin öğelerini bir komedi dizisine serpiştirmiş olması. Karakterlerin biraz asosyal, bilim-kurgu ve fantastik-kurgu delisi, bilgisayar oyunları bağımlısı gibi genellikle bilim ile fazla "içli dışlı olan" kişilere atfedilen özellikleri var. Yaşadıkları evde arka plandaki teleskop ve duvardaki galaksi posterleri de dikkatimi çekti.

Favori karakterim Sheldon(ortadaki) partiye ilginç bir kıyafetle gelmiş...Sizce neye benziyor? Evet Dopler Kayması :)

Dizinin bu kadar teorik altyapısı nerden geliyor diye soruyorsanız, cevabı diziye danışmanlık apan Callifornia Üniversitesi teorik parçacık fizikçisi David Saltzberg. Dizide bahsedilen konuların "ağırlığı" söz konusu olunca bu kaçınılmaz gibi görünüyor. Dizide geçen bir konuşmadan alıntı vererek örnekleyim :

Leonard: Ben en azından kurguladığın matematiğin çalışması için 26 tane boyut uydurmadım!
Sheldon: Ben onları uydurmadım ki! Onlar var ve ordalar!
Leonard: Hangi evrende?
Sheldon: Bütün hepsinde. Zaten olay da bu!

Dizide günümüz fiziği eğlenceli ve komik bir şekilde hayatın içinde işlenmiş. Bu bence bilimin topluma tanıtılması konusunda güzel bir çalışma. Eğer dizinin dilinden anlıyorsanız sizi fazlasıyla eğlendirecek bir dizi. İnternetten veya uydudan bir şekilde izlemeye çalışın, şiddetle tavsiye ediyorum!!

Dizi hakkında detaylı bilgi almak için : CBS
Dizinin Youtube Videoları için tıklayınız.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki