19 Mayıs 2008 Pazartesi

Yıldızların Altında...

Final dönemi koşturması arasında biraz nefes alma fırsatı bularak Gökbilim forumundan arkadaşlarla yine forumdan dostumuz İshak Bey'in amatör gözlem evine, Çerkezköy'de soluğu aldık. Gündüz gözüyle gözleme başladık sabah saat 6 gibi hala teleskopların başındaydık. Şu ana kadar yaptığım en kapsamlı gözlemdi ve benim için bir çok ilkleri barındırıyordu.

Çerkezköye saat 15 gibi vardık ve biraz muhabbetin ardından herkes yavaş yavaş geceye hazırlanmaya başladı. Hava son 3 gündür olduğu gibi çok sıcak ve açıktı. Güzel bir gecenin bizi beklediği sinyallerini veriyordu. Katılanlanların bir çok teleskobu ve büyük Meade 14" LX200 çeşitlilik konusunda bizlere hiç sıkıntı çektirmedi.


Pırıl pırıl havanın ve erken gelmiş olmamızı hemen değerlendirdik ve ilk hedefimizi belirledik : Güneş. Elimizdeki Coronada PST ile elde ettiğimiz görüntü benim ilk Güneş gözlemim olması sebebiyle nefes kesiciydi. Güneş'in aktif dönemi olmadığından pek bir görsel şölen yoktu fakat kuzeyde ve güneyde iki küçük leke başlangıcı ve saat 8 yönünde küçük fışkırmaları görebildik. Güneş'in teleskopta 26mm okülerle görüş alanının neredeyse tamamını kaplıyor olması, büyüklüğü konusunda beni etkilemeye yetti. Aşağıdaki fotoğrafı da Coranado PST ve Meade LPI kamera ile çekip Registax ile işleyerek elde ettik. Bu da benim için ilklerden biriydi ve ilk çok pozlu fotoğrafımı elde etmiş oldum. İlk denemem olduğundan biraz yardım aldım ve çoğu şeyi kavradım.

Gece yavaş yavaş çöktüğünde doğudan yükselen parlaklığı rahatsız derece yüksek olan Ay'a rağmen gözlemlerimize başladık. İlk hedefimiz teleskopların ilk testlerini yapmak için, ne kadar kendisinden şikayet etsek de Ay'dı. 14",8",6" ve 4" teleskoplarla Ay gözlemimizde bir çok detayı gözledik fakat atmosferin hareketliliği görüşü etkiliyordu.


Ardından hedefimiz Saturn'du. Saturn artık yavaş yavaş bizlere veda ediyor, koltuğunu Jupiter'e bırakıyor. Fakat görkemliliğini hiç bir zaman elden de bırakmıyor. Halkaların konumlarının yataya doğru hareketliliği sebebiyle artık Cassini ayrımını son son gözleyebiliyoruz. LX200 ile muhteşem netlikte Satürn gözlemi yaptık, bunu diğer teleskoplarla da tekrarladık. Sonrasında LPI ile bir fotoğraf denemesi yaptık. 0.5 saniye pozlamalarla yaklaşık 150 fotoğraf çekip Registax ile işleyerek aşağıdaki fotoğrafı elde ettik. Cassini ayrımı açık bir şekilde görülebiliyor. Benim için çok değerli bir fotoğraf.


Saturn'den sonra gözlerimizi derin uzaya yönlendirdik. Karanlık bir gece olmaması sebebiyle pek şanslı değildik fakat üstüne bulutlarda bize oyun oynamaya başladı ve görüşümüz bir kaç parlak yıldız haricinde kapandı. Bizim için hayal kırıklığıydı, 14" teleskobun yanı başında oturup sadece Saturn gözlemi yapabilmiş olmak can sıkıcıydı. Biraz içeri geçip çay ve sohbet arası verdik, belki 1-2 saat içerisinde açar umudu da içimizdeydi.

Ve mutlu haber 2 saat sonra geldi. Gökyüzü tamamen açılmıştı. Vakit geçirmeden soluğu teleskopların başında aldık. İlk hedefimiz Herkül takım yıldızında M13 küresel yıldız kümesiydi ve goto mekanizması sağolsun elimizle koymuş gibi bulduk. Görüntü muhteşemdi, onca ay ışığına rağmen onlarca yıldız seçilebiliyordu. Ardından gittikçe yükselen Lir takım yıldızında M57(Halka Bulutsusu)'ye döndük ve tüm detayları ve biraz da renkleriyle karşımızdaydı. Ardından sırasıyla M3 küresel küme, M11, Albiero çift yıldız, İzar çift yıldızı, Dumbell nebulası, Kedi Gözü nebulası, M71 ile küçük çaplı bir Messier Tur yapmıştık bile.

Saat 03:00 gibi yükselen Jupiter gecenin yıldızlarından biriydi. Ufuktan çok yükselmemesi sebebiyle çok detaylı bir görüntü elde edemedik, fakat üstündeki şeritler ve 4 büyük uydu gözlenebiliyordu. Kırmızı Leke baktığımız yüzünde olmadığından "bir dahaki sefere" dedik.

Gecenin finalini M31-Andromeda Galaksisini arayarak geçirdik fakat ufuktan çok yükselmemiş olması ve o yönden artık yavaş yavaş Güneş'in doğuyor oluşu bizi engelledi.

Gözlem yerindeki çiftlikteki köpekler sağolsunlar bizi hiç yanlız hissettirmediler. Özellikle Haskey'ler görülmeye değerdi. Uzun ve çok keyifli bir geceydi. Büyük bir gözlem deneyimiydi, dostlukların pekiştiği, bilgilerin paylaşılarak büyüdüğü bir ortamdı.. Yazın sık sık tekrar etmek sözüyle İstanbul'a geri döndük...

1 yorum:

İshak Benbanaste dedi ki...

Çok güzel bir gece (ve sabah) oldu gerçekten. En yakında tekrarlayalım Arif. Sınavlar bitsin, hava düzelsin ( bu gece gökyüzüne baktım, o gece meğer ne iyi imiş ) keyifli bir gözlem yapalım.

İshak B.

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki