20 Mayıs 2008 Salı

Maddenin Geri Kalanı Bulundu

Son yapılan araştırmalara göre evrenin %4'ü bildiğimiz maddeden(baryonik madde), %21'i sadece varlığını bildiğimiz fakat gözleyemediğimiz karanlık maddeden ,geri kalan dörtte üçlük kısmı ise evrenin hızlanarak genişlemesinden sorumlu olan gizemli karanlık enerjiden oluşuyor. Evrenin %96'lık kısmı hakkında görünürde herhangi bir fikrimiz yok fakat uzun süredir %4'lük görünen maddenin de tamamı doğrulanmış değildi. Fakat yapılan son verilerle hesap denkleşmeye başladı.

Kuazar PKS 2155-304'den gelen ışınların aradaki oksijen ve diğer maddelerden oluşan gaz bulutlarından geçerken ışınımının sönükleştiğini gösteren bir çizim. Bu azalmayı ölçerek aradaki maddenin sıcaklığı ve kütlesi gibi bilgilere ulaşılıyor (Kaynak space.com)

Baryonik maddenin(bildiğimiz madde-elektronlar,protonlar, nötronlar) izine galaksiler arası boşlukta rastlandı. Bu maddenin bu kadar süredir gözden kaçmasının sebebi ise görünür spektrumda incelemek için çok sıcak, X-ışınında incelemek için ise çok soğuk olması. Galaksiler arası boşluğun incelenmesiyle bahsedilen maddenin tüm uzayı bir örümcek ağı gibi kapladığı gözlendi.

Colorado Üniversite'sinden bilimadamları bulgulara bizden çok uzaklarda bulunan parlak kuazarların ışınımlarını inceleyerek ulaştılar. Hubble'ın STIS(Space Telescope Imaging Spectograph) ve NASA'nın FUSE(Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer) uydusunu kullanarak galaksi arası boşluktaki yüksek derecede iyonize olmuş hidrojen ve oksijenin spektrum izlerine rastladılar. Galaktik boşluğun tahmin edildiği gibi boş değil, bu tarz maddelerle bir ağ gibi örüldüğünü keşfettiler.

Geçen günlerde aynı konuda bir gelişme Max Planck Enstitüsü tarafından duyurulmuştu. Bu haberde iki galaksi kümesi(Abel 222 ve Abel 223) üzerinde yapılan araştırmalarda bu kümelerin birbirine yüksek sıcaklıkta iyonize maddelerle bağlı oldukları ve bunların ancak X-ışını spektrumunda gözlenebildikleri bildiriliyordu. Keşfettikleri bu maddeleri uzayı saran ağın koları olarak niteleyen araştırmacılar, baryonik madde araştırmalarının Büyük Patlama'dan sonra evrenin oluşumunu açıklamak için çok önemli olduğunu belirtmişlerdi.

Baryonik madde konusunda hesap denkleşmeye başladı fakat %4'ün yanında %96 gibi bir oran, bilinmeyen "karanlık madde" konusunda bir çok soru işaretini ortaya koyuyor. Büyük Patlama teorisinin en zayıf noktalarından biri olan karanlık madde ve enerji fizik dünyasında hala gizemini koruyor. 2 hafta önce düzenlenen Karalık Enerji Sempozyumundaki sunumların videolarına ve materyallerine erişmek için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Space Telescope Institute Dark Energy Symposium

Kaynaklar :
Space.com
Max Planck Institute

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki